Testiraju se granice alavosti i svesno stimuliše prezir javnosti: Čime je Tomislav Nikolić zaslužio još jedan mandat u Savetu za saradnju sa Rusijom i Kinom? 1Foto: Miroslav Dragojević

Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom nikakvu funkciju od značaja i koristi za Srbiju. Predstavlja formalni mehanizam za zbrinjavanje na državnim jaslama potrošenih SNS kadrova i rizičnih svedoka. Usput se testiraju granice njihove alavosti i svesno stimuliše prezir javnosti prema njima. Poraslo dete, osamostalilo se i nadmašilo očeve, kaže za Danas lider pokreta Srbija centar, Zdravko Ponoš, komentarišući ponovno postavljenje bivšeg predsednikaTomislava Nikolića na mesto predsenika tog saveta.

Savet je čini se i osnovan za njegovo zbrinjavanje u maju 2017. nakon što mu je mandat predsednika države prestao. Od tada se slabo viđa u javnosti, ali nesmetano troši pare iz državnog budžeta a još mu je pritom omogućeno i da koristi bivšu predsedničku vilu na Dedinju, ali i da, kako su mediji pisali, zbrinjava svoje saradnike iz vremena dok je bio predsednik.

Koliko je država izdvojila novca od 2017.

Zbog njegove situiranosti, Vlada je čak promenila i Uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije i predsedničku rezidenciju u Užičkoj 23 odredila za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom. Uz to se novcem građana plaćaju i troškovi održavanja tog luksuznog objekta. Kako je ranije pisao Insajder, prosečni mesečni troškovi 2018. iznosili su približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

U sklopu Saveta je i Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom koja obavlja stručne i aministrativno-tehničke poslove za potrebe Nacionalnog saveta i za njen rad u budžetu za 2023. predviđeno je 40,4 miliona dinara.

U Informatoru o radu ove kancelarije navodi se da prošle godine iz budžeta za nju izdvojeno 37.896.000 dinara. Na plate, dodatke i naknade zaposlenik izdvojeno je 14.428.763 dinara. A u 2021. na ime naknade troškova za prevoz na posao i sa posla ukupno je isplaćeno 231.950 dinara.

Za naknadu troškova za odvojen život od porodice za jedno lice na položaju ukupno je isplaćeno 658.389,17 dinara, a na ime naknade troškova za smeštaj izabranih, postavljenih i imenovanih lica u 2021. godini ukupno je isplaćeno 585.011,57 dinara.

Visina Nikolićeve plate nije javnosti poznata, a imovinaske karte nema na internet prezentaciji Agencije za sprečavanje korupcije.

Građani Srbije su od 2017. do 2021. platili najmanje 1,4 miliona evra za funkcionisanje Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom. U godini osnivanja za njen rad iz budžeta je izdvojeno 38 miliona dinara, 2018. oko 50 miliona, a 2019. 42,3 miliona dinara, a 2020 Kancelarija je koštala građane 42,4 miliona dinara.

Čime je Nikolić sve to zaslužio

Politikolog Cvijetin Milivojević za Danas kaže da samo može da čestita gospodinu Nikoliću jer je očigledno dobro radio prethodnih pet godina u prvom mandatu na tom mestu.

– S druge strane, dobro je završio i neke stvari za sebe lično. Pretpostavljam da verovatno to znači i produženje korišćenja državne vile koja građane košta oko 3.500 evra mesečno. Sudeći po poslednjim izjavama novog gradonačelnika Beograda doktora Aleksandra Šapića, koji je u više navrata rekao da ono što je obećavao kao predsednik opštine ne važi, neće biti ni rušenja vila i kuća na Savskom nasipu jer kako doktor Šapić kaže:“Tamo žive neki ljudi“. Među tim ljudima su i ljudi koji se zovu Nikolići. Koliko je javnost obaveštena poslednjih godina baš od dokrora Šapića, postoje dve kuće bivšeg predsednika Nikolića koje neće biti dirane pretpotavljam – navodi Milivojević.

Kako dodaje, posebno se raduje što će Nikolić i nadalje predsedavati „ovim značajnim Savetom jer je bila vidljiva njegova čvrsta ruka i odlučivanje u ekonomskoj saradnji sa Kinom i Rusijom“.

– Tačno se video njegov tanani rukopis u toj saradnji. Mislim i da je bivše Ministarstvo za dijasporu srećno jer su se gospodin Nikolić i savet uselili u zgradu u kojoj je nekad ono bilo. Ima puno lepih stvari rekao bih posle tog postavljenja – navodi Miliovojević.

Na pitanje čime je Nikolić sve to zaslužio, odgovara, da je tu više razloga.

– Odustao je da se kandiduje u drugom mandatu 2017. i time umnogome pomogao svom bivšem zameniku predsednika stranke da pobedi u prvom krugu. Da se kandidovao, u tom trenutku sa podrškom dela te naprednjačke biračke baze koju je imao, odneo bi taman toliko procenata glasova da bi Vučić morao da ide u drugi krug. A pre svega je ispoštovao Ustav i svoje predizborno obećanje, koje mu je doduše Vučić naturio kao šef kampanje između dva kruga izbora 2012, i parolu „predsednik svih građana“. Nezaboravimo i to da je on svojom pobedom na predsedničkim izborima SNS postavio na vladajuće mesto. Jer da nije bilo toga, SNS ne bi bila vladajuća partija – ukazuje Milivojević.

Kako zaključuje, najavžnije je da je gotovu, vladajuću stranku dobrovoljno isporučio svom zameniku već u septembru 2012. a taj njegov naslednik uprkos Ustavu i članu 115 i obećanju koje je plasirao u Nikolićevo ime odbio je ceo prvi mandat i ušao je u drugi predsednički mandat a da se nije povukao sa mesta predsednika stranke.

Ko su članovi saveta po funkciji

Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom osnovan je u maju mesecu 2017. godine Odlukom Vlade Republike Srbije. Savet ima predsednika i članove koji se imenuju posebnim aktom Vlade.

Na čelu Nacionalnog saveta nalazi se Tomislav Nikolić, bivši predsednik Republike Srbije. Savet ima devet članova po funkciji: ministar spoljnih poslova, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministar finansija, ministar privrede, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministar rudarstva i energetike, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministar za kulturu i informisanje, kao i šest članova imenovanih od strane Vlade.

Nacionalni savet razmatra, usmerava i koordinira sprovođenje Sporazuma o strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Ruske Federacije i Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Narodne Republike Kine. Njegov rad se odvija na sednicima koje saziva i kojim predsedava predsednik Nacionalnog saveta.

Stručne i administrativno – tehničke poslove za potrebe Saveta obavlja Kancelarija Nacionalnog saveta koja je osnovana Uredbom Vlade Republike Srbije kojom rukovodi direktor koji je istovremeno i sekretar Nacionalnog saveta, učestvuje u njegovom radu bez prava odlučivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari