Tokom izborne kampanje na Kosovu vladajući politički subjekti su zloupotrebili javne resurse 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ ocenila je danas da su vladajući politički subjekti, bez razlike između centralnog i lokalnog nivoa, zloupotrebljavali javne resurse u svrhu predizborne kampanje za prevremene parlamentarne izbore 6. oktobra.

Tokom predstavljanja izveštaja o posmatranju izbora rečeno je da je u „preko deset procenata aktivnosti kampanje koju nadgleda DnD bilo zloupotrebe službenih vozila od strane državnih službenika“.

Prema izveštaju, vladajući politički subjekti, neselektivno su zloupotrebili javne resurse za potrebe izborne kampanje između centralnog i lokalnog nivoa i da su na ukupno 787 nadgledanih aktivnosti politički subekti potrošile oko 3,6 miliona evra.

„Uz izuzetak Demokratskog saveza Kosova (DSK), sve ostale stranke ispoštovale su gornju granicu potrošnje za izbornu kampanju“, konstatuje se u izveštaju.

Izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova Ismet Krieziu rekao je da je izborni proces bio demokratski, dok je nemački ambasador na Kosovu Kristian Held, koji je pohvalio izborni proces 6. oktobra, pozvao, između ostalog, na izbornu reformu kako bi se izbegla odgađanja potvrđivanja rezultata izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari