Tramp "očajnički" želi rešenje za Kosovo 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljevic

Američki predsednik Donald Tramp nije zabeležio nijedan veći uspeh na međunarodnoj sceni, pa mu je „očajnički“ potrebno da u „trci“ za novi mandat do jeseni „upiše“ neki pozitivan rezultat.

Stoga, za njegovu administraciju rešenje kosovskog problema postalo je prioritet, što pokazuju najave susreta zvaničnika SAD sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i prekjučerašnji razgovor premijerke Ane Brnabić sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, kažu za naš list nezvanično izvori iz diplomatskih krugova.

Kako je saopšteno, Brnabić se sastala sa Palmerom u Londonu, na marginama skupa Evropske banke za obnovu i razvoj o investicijama na Balkanu, a glavna tema njihovog razgovora bila je „kako najnoviji politički potresi mogu da utiču na regionalnu stabilnost“.

Vučić će, pišu Večernje novosti, za nekoliko dana učestvovati na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu. Očekuje se da među govornicima budu i potpredsednik SAD Majk Pens i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Predsednik Srbije, podseća ovaj list, kazao je da je moguće da će se u Vašingtonu sresti sa Pompeom i Pensom, kao i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O’ Brajanom. Takođe, očekuje se da u martu Vučić poseti Berlin, gde će se susresti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Komentarišući najavljene aktivnosti predsednika Srbije u kontekstu rasplitanja „kosovskog čvora“, izvori Danasa iz diplomatskih krugova na Zapadu navode da SAD „još snažnije pritiskaju kosovsku vladu“ da ukine takse na robu iz Srbije, „i da se očekuje da, konačno, Priština preduzme taj korak“, ali da američka administracija ne odustaje ni od zahteva Srbiji da prestane da lobira da pojedine države povuku priznanje Kosova, kao i da ne blokira Kosovo u nastojanju da postane članica uticajnih međunarodnih organizacija.

„Amerika bi najviše volela da Srbija prestane da sprečava članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama. Ipak, čak i kad bi zvanični Beograd na to pristao, postoji realna mogućnost da Rusija uloži veto“, tvrde diplomate. Kako preciziraju naši sagovornici, „u Vašingtonu postoji ogromna bojazan“ da će Rusija u slučaju da se postigne sporazum između Beograda i Prištine pokušati „crnogorski scenario“, odnosno „rušenje vlasti u Srbiji, putem takozvanih patriotskih organizacija zbog tobožnje izdaje Kosova“. U tom kontekstu, diplomate ističu da je Vučiću „važno da u budućem sazivu parlamenta bude zastupljeno što više različitih opcija – od prozapadnih do proruskih, kako bi zvanični Beograd imao što veći legitimitet u slučaju da bude potpisan sporazum sa Prištinom“.

I Tači sa Palmerom

Predsednik Kosova Hašim Tači boravio je u Vašingtonu i sastao se sa brojnim zvaničnicima, među kojima i sa Metjuom Palmerom, preneo je juče Radio KiM na svom portalu. Nakon niza sastanaka sa predstavnicima tink-tenk organizacija, Tači se u društvu kosovske ambasadorke Vljore Čitaku sreo i sa predstavnikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom i šefom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom. Kako je objavio na Fejsbuku, sa njima je razgovarao o mogućnostima za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom odnosno o „uzajamnom priznavanju i članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari