Politički predstavnici kosovskih Srba smatraju da bi „slabe tačke“ mišljenja Međunarodnog suda pravde trebalo iskoristiti u borbi za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.


– Srbi ne treba da napuštaju KiM, nego da iskoriste slabe tačke savetodavnog mišljenja u svoju korist. Skupština zajednice opština AP KiM organizovaće uskoro skup Srba koji su ostali na KiM i onih koji su prognani iz Pokrajine da bi se zajednički dogovorili kako iskoristiti slabosti mišljenja MSP – izjavio je za Danas potpredsednik Skupštine zajednice opština Marko Jakšić.

Jakšić ujedno tvrdi da je „fijasko“ Beograda pred MSP „dokaz dvogodišnje pogrešne politike sadašnje vlasti u Srbiji, posebno odluke da se ide pred sud u Hagu, u kojem je većina sudija iz država koje su bombardovale Srbiju“. Osim za greške na međunarodnom planu, Jakšić optužuje aktuelnu vlast u Beogradu i da je „u punoj meri odvojila KiM od Srbije“. On smatra da su i najave nove diplomatske ofanzive Beograda slanjem 55 diplomata u svet „prazne priče“.

Iako Jakšić kaže da će stav MSP ohrabriti Prištinu u sprovođenju plana za sever KiM, pokrajinski funkcioner SPO Ranđel Nojkić trenutno ne očekuje bitnije promene u položaju kosovskih Srba.

Nojkić kaže za Danas da Prištini u ovom trenutku ne bi odgovarali potezi koji bi mogli da izazovu ekscese i da će ih kosovske institucije izbegavati. On smatra da bi na položaj Srba eventualno mogli da utiču naredni događaji, pre svega aktivnosti Beograda vezane za najavljenu diplomatsku ofanzivu. S druge strane Nojkić očekuje ublažavanje stava zvaničnog Beograda prema učešću Srba u kosovskim institucijama, pogotovo što se 2011. na KiM očekuju parlamentarni kosovski izbori.

Pozivajući se na sveže iskustvo opozicije u Skupštine Srbije, ni Jakšić ni Nojkić ne očekuju da državni vrh u Beogradu pozove predstavnike kosovskih Srba na dogovor o državnoj strategiji posle savetodavnog mišljenja MSP i predstojeće 65. generalne skupštine UN, najavljene za sredinu septembra. Vlast i opozicija u Srbiji i predstavnici kosovskih Srba, ipak, će se sresti – krajem jula u Beču u organizaciji jedne američke nevladine organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari