Trivan u Keniji: Upotreba plastičnih kesa u Srbiji opala za 70 odsto 1Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Srbija je posvećena postizanju ciljeva koji se odnose na zaštitu i unapređenje životne sredine, izgradnji društva čija privreda i razvoj treba da budu u skladu sa poštovanjem prirodnog okruženja.

To je rekao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na 4. zasedanju Skupštine Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEA-4), koja se održava u Najrobiju, Kenija, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Obraćajući se učesnicima  Skupštine UN-a za životnu sredinu, na kojoj predvodi delegaciju naše zemlje, Trivan je izrazio uverenje da taj najviši nivo odlučivanja o životnoj sredini  na svetu,  daje šansu da se sve zemlje povežu u borbi za život i  budućnost čovečanstva i svih živih bića na planeti.

“Čovečanstvo ima budućnost ako je imaju sva živa bića. Naša Planeta takođe ima pravo na život i ko predstavlja njihova prava na život? Gospodin profit ubija sve njih, naša dužnost je da im omogućimo da prežive“, naveo je Trivan.

Ministar je ukazao da se Srbija zalaže za nova tehnološka rešenja i inovativni pristup u privređivanjukoji su neophodni za društveni i ekonomski razvoj kojim će se obezbediti smanjenje zagađenja i očuvanje resursa, navodi se u saopštenju. Stoga je potrebno uložiti značajna sredstva u stimulisanje inovatorstva u oblasti životne sredine i obezbediti uslove koji će dati vetar u leđa inovatorima.

Kako se dodaje, Trivan je naglasio da je Srbija prepoznala važnost međunarodne saradnje u zašztiti životne sredine, okupljajući region južne i jugoistočne Evrope na zajedničkoj ministarskoj konferenciji ,,Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u jugoistočnoj i južnoj Evropi“.

Tom prilikom je usvojena i Zajednička vizija ovog regiona, koja je predstavljena na pratećem događaju UNEA 4, a kojom su se zemlje učesnice obavezale na nove zajedničke akcije i mere za smanjenje zagađenja kako bi se poboljšao kvalitet životne sredine na dobrobit  čovečanstva, navodi se u saopštenju.

On je ukazao da treba nastaviti sa razmenom iskustava, dobrih praksi i nalaženja ekoloških rešenja kao što je pošumljavanje, koje je jedno od najboljih i najefikasnijih.

Budući da se među razvojnim prioritetima Vlade Srbije nalazi i digitalizacija, pokrenuta je saradnja sa lokalnim samoupravama, javnim i privatnim preduzećima, organizacijama civilnog društva i naučno-istraživačkim institucijama kroz petogodišnji projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, zahvaljujući kome su zainteresovane strane kroz međusobno partnerstvo predložile softverska, tehničko-tehnološka rešenja i biznis modele koji odgovaraju potrebama lokalnih samouprava, u oblasti energetike, saobraćaja, upravljanja otpadom, poljoprivredei drugimoblastima, rekao je Trivan.

Kako se navodi, on je kazao i da Srbija poseduje značajan potencijal obnovljivih izvora energije, pre svih u biomasi, solarnoj i vetro energiji ali da se ne koriste  u dovoljnoj meri i da se ulažu napori u povećanje procenta ponovne upotrebe otpada, posebno imajući u vidu značaj recikliranja.

Ministar je posebno skrenuo pažnju na to da samo inovatorstvo nije dovoljno da se izborimo sa ekološkim problemima.

Kada je reč o proizvodnji i potrošnji, potrebno je pre svega uticati na potrošački mentalitet. Zahvaljujući akciji Ministarstva zaštite životne sredine i uz podršku građana, civilnog sektora i medija  u toku prošle godine, kada su veliki trgovinski lanci počeli da naplaćuju plastične kese, njihova upotreba smanjena je za 70 odsto i interesovanje za njih primetno je opalo.

Srbija je  proces rešavanja svih problema u zaštiti životne sredine  započela i nameravamo da idemo dalje, naveo je Trivan.

Uložićemo kreativne snage, volju, napor i ideje kako bismo unapredili naš način razmišljanja, podigli svest novih generacija, kako bi se posvećenije i odgovornije borili sa postojećim izazovima i kako bi obezbedili zdravu budućnost, dodao je on na kraju obraćanja na 4. zasedanju Skupštine Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine.

Ministar Trivan sastao se na marginama UNEA-4 sa šefovima delegacija država iz regiona i ministrom životne sredine Estonije, koji predsedava UNEA-4, Simom Kislerom.

Na ovom najvišem međunarodnom skupu posvećenom zaštiti životne sredine, zemlje učesnice razmatraju goruće svetske ekološke probleme i dogovoriti nove zajedničke akcije i mere za smanjenje zagađenja kako bi se poboljšao kvalitet životne sredine na dobrobit celog čovečanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari