TS: Vlada ne može zaključkom da uređuje pitanja koja se tiču Ustava i zakona 1Foto: Aleksandar Roknić

Transparentnost Srbija (TS) je saopštila danas da niko ne bi mogao da snosi štetne posledice ako se desilo da je prekršio zabranu iz zaključka Vlade o informisanju stanovništva o stanju i posledicama Covid 19, koji će posle samo dva dana biti ukinut.

„Bilo da je Vlada stvarno nameravala da uvede cenzuru ili da je reč o nedovoljno promišljenom pokušaju da se suzbije širenje dezinformacija, ostaje činjenica da se pitanja koja se tiču Ustava i zakona ne mogu uređivati kroz zaključke Vlade, čak ni u vanrednom stanju“, navela je ova organizacija.

TS ukazuje da su, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti „informisanje stanovništva i zdravstvenih radnika“ obavezni da vrše „zavodi, odnosno instituti za javno zdravlje“ i ta obaveza se ne može ukinuti zaključkom Vlade.

Suštinski, kako je navedeno u saopštenju, problem je u tome što se Zaključkom sprečavaju da građanima daju informacije upravo oni koji po prirodi stvari poseduju informacije ili mogu da provere njihovu tačnost – rukovodioci i drugi zaposleni u zdravstvenim institucijama.

„Za vreme vanrednog stanja Vlada može da donosi uredbe, kojima uređuje pitanja koja su iz zakonske materije, pa čak i da ograniči pojedina ustavna prava (na primer slobodu kretanja). Međutim, ni tada nije ovlašćena da kroz zaključke uređuje pravne odnose drugačije nego što su oni uređeni propisima“, istakla je Transparentnost Srbija.

Takođe se navodi da bi mera Vlade ugrozila i sprovođenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

„S obzirom na to da se pravo na pristup informacijama može ograničiti jedino zakonom, kada bi se građanin obratio zahtevom za pristup informacijama na primer Kliničkom centru u Nišu ili gradonačelniku Valjeva, oni ne bi mogli da pravno valjano uskrate informaciju pozivajući se na zaključak Vlade. Samim tim, ni ovlašćena lica ovih ustanova i lokalnih samouprava ne bi smeli da trpe štetne posledice zbog svog postupanja po zakonu“, ukazala je TS.

U saopšenju se kaže i da građani imaju pravo da brže pristupe inforacijama u ovim vanrednim okolnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari