Tutin bez predsednika opštine, Sjenica sa predsednikom na izbore 1Foto: Opština Tutin

Predsednik opštine Tutin Salih Hot podneo je ostavku na tu funkciju, a predsednik sjeničke opštine Munib Mujagić ostaje na toj poziciji do izbora u decembru.

Od Hota se najmanje očekivalo da podnese ostavku na mesto predsednika opštine Tutin, jer njegova partija, SDA Sandžaka, nije u koaliciji, na republičkom nivou, sa vladajućom strankom.

Napisao je da podnosi neopozivu ostavku „sa ciljem da se stvore zakonski uslovi za raspisivanje lokalnih izbora“, ali i da se na tim izborima „obezbedi stabilna skupštinska većina u Tutinu, u cilju efikasnie realizacije svih razvojnih programa u interesu građana“.

Hot je visoki funkcioner SDA Sandžaka, koja lokalnu vlast predvodi u Tutinu od 1996.godine. Ovo mu je prvi mandat na mestu predsednika opštine, na koje je izabran u septembru 2020.godine.

Predsednički mandat mu je obeležila nestabilna skupštinska većina, nekoliko puta pravljene i rušene koalicije i višemesečne blokade rada lokalnog parlamenta. Opštinska skupština nije zasedala i po više od šest meseci, ali je ostalo nejasno kako nije uvedena prinudna uprava, jer je bilo očigledno kršenje odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi.

Munib Mujagić, predsednik sjeničke opštine, ostao je pri prošlonedeljnoj odluci da neće da podnese ostavku i danas to potvrdio medijima,

-Ne vidim razlog da podnesem ostavku. Redovni lokalni izbori, trebalo je. da se održe na proleće sledeće godine. Izborim 17.decembra, svakako će se održati bez obzira na broj ostavki gradonačelnika i predsednika opština – rekao je Mujagić , koji je, prošlonedeljne ostavke nazvao „domina efektom“.

On je visoki funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP), koja je koalicioni partner SNS na svim nivoima. Za predsednika opštine Sjenica izabran je u avgustu 2020.godine.

Među prvim gradonačelnicima i predsednicima opština, koji su podneli ostavke prošle sedmice, je i novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, koji je to obrazložio „Stvaranje uslova da se lokalni izbori održe kada i parlamentarni, ali i da se doprinese uštedama u gradskom budžetu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari