Tutin: Ili Dan sećanja na muftiju Zukorlića ili nema podrške vladajućoj većini 1foto (SPP): Zaim Redžepović

Novoformirana skupštinska većina u tutinskoj opštini je na klimavim nogama.

Odbornici Stranke pravde i pomirenja (SPP) dalju podršku novoj koaliciji uslovili su proglašavanje 6.novembra Danom sećanja na muftiju Muamera Zukorlića ili ako to ne može da se grupi odbornika, okupljenoj oko Zaima Redžepovića, ustupi mesto predsednika opštine.

U suprotnom, nema podrške i moraće da se stvara nova koalicija.

To se navodi u dopisu „Predlog funkcionisa nove vladajuće većine u Tutinu“, koji su Redžepovićevi odbornici uputili čelnicima tutinske opštine.

Podsećaju da raniji dogovor o proglašenju Dana sežanja na muftiju Zukorlića nije ispoštovan.

Kao kompenzaciju za nepoštovanje dogovor od predsednika opštine, Bajra Gegića, zatraženo je da „mesto predsednika prepusti njihovoj grupi“.

Navode da su oni ispunili sve svoje obaveze i „da podrška vladajućoj većini nije uslovljena bilo kakvim pozicijama“,
Istakli su i svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom u tutinskoj opštini i lošom komunikacijom među članicama nove koalicione većine.

Navode da je odluku o ustanovljavanju Dana sećanja trebalo da done Opštinsko veće, jer je to „sastavni deo ponude, koju ste prihvatili, i ne može nikako da se ignoriše, opdlčaže ili odbaci“.

Ukoliko ne prođe uslovljavanje Dana sećanja ustupanjem mesta predsednika opštine, odbornici SPP predlažu alternativno rešenje, formiranje druge vlasti na čelu sa Redžepovićem.

Nova vladajuća koalicija na vlasti je od decembra prošle godine.

Formirali su je 10 odbornika SPP  (podeljeni u dve frakcije), 5 odbornika Grupe građana „Tutin na prvom mestu“, iz čijih redova je predsednik opštine, 2 iz Sandžačke demokratske partije (SDP), i po jedan odbornik iz SNS i SDA Sandžaka.

U opoziciji je ostalo 17 odbornika SDA Sandžaka, koja je posle skoro dvadeset četiri godine vladavine, izgubila vlast u tutinskoj opštini.

Tutinska opština je, u protekle tri godine, na nepoznat način izbegavala uvođenje prinudne uprave, jer lokalna skupština nije zasedala po više od pola godine.

Kada je formirana sadašnja vladajuća koalicija, saopšteno je da im je zadatak da srede situaciju i da se pripreme ta fer i poštene izbore, koji ih očekuju ovog proleća.

Centrala SPP je najavila raspravu o odgovornosti odbornika, koji su podržali novu većinu.

Na čelu opštine je predstavnik grupe građana, nekada visoki funkcioner SDA Sandžaka, bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete i u jednon mandatu predsednik tutinske opštine.

Njegov zamenik je kadar SDP i predsednica lokalne skupštine je iz te partije.

U odboru SDA Sandžaka nastavljena su previranja.

Poslednja informacija je da je predsdnik te partije za Tutin, Kenan Hot, smenjen sa te, ali i funkcija u centralki stranke.

Hot, koji je bio predsednik opštine od 2017. – 2020., na društvenim mrežama je demantovao svoju smenu, već da je podneo ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari