Tviter objavio da je greškom suspendovao naloge SNS funkcionera, naprednjaci likuju: “Idemo dalje za iste pare” 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke Jelena Žarić Kovačević objavila je, nakon što joj je posle dana suspenzije, Tviter vratio nalog na korišćenje: „Idemo dalje za iste pare“. Ona je to izjavila pre vesti koje je objavio Tviter da je greškom suspendovao naloge političara iz Srbije, odnosno naloge funkcionera Srpske napredne stranke.

Imajući u vidu da su administratori ove društvene mreže juče suspendovali na desetine aktuelnih i bivših poslanika i političara vladajuće Srpske napredne stranke, usled prijava koje su ostali korisnici Tvitera, prepoznajući širenje govora mržnje prema političkim neistomišljenicima i ostalim kritički nastrojenim građanima, učestalo prijavljivali, izjava ove poslanice SNS, može se protumačiti i kao namera da nastavi sa takozvanim botovanjem, „za sve pare“.

Tviter objavio da je greškom suspendovao naloge SNS funkcionera, naprednjaci likuju: “Idemo dalje za iste pare” 2
Foto: Tviter

Međutim, tokom današnjeg dana, kompanija Tviter  navela je da u slučaju suspendovanih naloga iz Srbije greškom preduzela mere prinude.

– U ovom slučaju, greškom smo preduzeli mere prinude na brojnim računima i oni su vraćeni. Naš glavni prioritet je da zaštitimo zdravu komunikaciju na Tviteru – navodi se u pisanom odgovoru kompanije za Radio Slobodna Evropa.

Kompanija Tviter suspendovala je 18. avgusta naloge na desetine aktuelnih i bivših poslanika i političara vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji, kao i jednog Vladinog zvaničnika.

– Nastavljamo da primenjujemo naša pravila razborito i nepristrasno za sve naloge koji su angažovani u ponašanja koje krše Tvitter pravila u skladu sa našim spektrom mogućnosti primene – naveli su iz kompanije Tviter za RSE.

Interesantno je bilo i viđenje razloga za suspenziju naloga poslanice Staše Stojanović, kojoj je tokom današnjeg dana, nalog na Tviteru ponovo aktiviran.

Ona je na Instagramu za ceo slučaj optužila opoziciju.

– I kad povratim taj Tviter nalog, očigledno je da je opozicija toliko jaka da nas konstatno prijavljuje…, i da nam gase…, a onda se žale na neku demokratiju, da je nemaju, a, ustvari, oni su ti koji nam ne daju da dođemo do reči… – rekla je Stojanović.

Među ukinutima pa ponovo vraćenim na mrežu je i potpredsednica Skupštine Srbije, Sandra Božić.

„Sledeći put jače se zaletite!“

Sandra Božić je u pobedničkom tonu, nakon što je ponovo preuzela kontrolu nad svojim Tviter nalogom. napisala: „Sledeći put jače se zaletite!“.

Inače, objave potpredsednice Skupštine i narodne poslanice obiluju uvredljivim izrazima u odnosu na opozicione političare i kritički nastrojene posmatrače društvenih zbivanja.

Tako ona Aleksandra Jovanovića Ćutu, zove „Muta“,kvalifikujući ga kao stranog plaćenika i izdajnikom Srbije.

Mariniku Tepić, potpredsednicu Stranke slobode i pravde i narodnu poslanicu opisuje kao ženu koja „viri iz džepa Dragana Đilasa“, odnosno kao nekoga ko „ne samo da masno laže, već i krade“.

Dobricu Veselinovića iz Ne davimo Beograd kao „malog parazita“, Nebojšu Zelenovića, opozcionog poslanika, karakteriše „sramotom“, „najglupljim u društvu“, kao onoga koji treba da se vrati u „magareću klupu“,

Bivšoj hrvatskoj premijerki poručuje da „prespava mamurluk“ ili da ipak „potraži stručnu pomoć“, a prenoseći na svom nalogu izjave hrvatskih zvaničnika i građana, naziva ih redom „ustaškim smećem“.

Tviter objavio da je greškom suspendovao naloge SNS funkcionera, naprednjaci likuju: “Idemo dalje za iste pare” 3
Foto: Tviter

Ceo njen Tviter profil obiluje pohvala predsedniku Srbije Aleksandru Vučića, kojeg uzdiže na božiji pijadestal, uz žestoke osude takozvanih nezavnisnih medija, odnosno onih koji evidentno nisu pod kontrolom režima i kritički su nastrojeni prema društveno političkim pojavama.

Na udaru „pesnice“ poslanice SNS i potpredsednice Skupštine Srbije neretko se nalazi i poslanik Ne davimo Beograd, kojeg karakteriše i žigoše kao izdajnika, stranog plaćenika, neprimereno, kao i za sve ostale njene „mete“, iznoseći uvrede na račun fizičkog izgleda.

„Velika sramota za Srbiju“

Radomir Lazović kaže za Danas da činjenica da su „državni funkcioneri dozvolili sebi da im Tviter gasi naloge govori da oni ne prezaju ni od čega kada je potrebno blatiti političke neistomišljenike, širiti mržnju i neistine“.

Lazović je ovo izjavio za Danas pre vesti da je Tviter greškom suspendovao naloge SNS funkcionera.

– Ovo je velika sramota za Srbiju, ali nemojte imati nikakvu iluziju ne radi se tu o nekim slučajnim kršenjima pravila već o sistemskim zloupotrebama. Ne davimo Beograd je meta ovih napada godinama i prepoznajemo lako kako funkcioniše ovaj mehanizam širenja mržnje. Prvo se u javnosti oglase SNS političari koji iznesu neistine ili pretnje u javnosti, zatim se one prenose u režimskim medijima, a botovi lažnim profilima potpiruju mržnju i pozivaju na nasilje – ističe Radomir Lazović.

Tviter objavio da je greškom suspendovao naloge SNS funkcionera, naprednjaci likuju: “Idemo dalje za iste pare” 4
Foto: Ne davimo Beograd

Miloš Budimir iz NDB je, s druge strane, opisao na Tviteru kako navodno funkcioniše, kako je naveo, „režimska mašinerija medijskog spinovanja uz mreže botova i pravljenje lažnih vesti ni iz čega“.

– Prvo se pojavljuje nalog koji zloupotrebljava NDB logo i predstavlja se kao aktivistkinja pokreta. Skoro otvoren nalog da bi izgledao realističnije, već neko vreme unazad tvituje kao ekološki aktivista NDB. Potom tvituje o osetljivoj temi u pokušaju obmane javnosti. Na taj hit Tvit se odmah nadovezuju armije botova koje ga dele dalje i navodno su šokirani „zvaničnom politikom pokreta Ne davimo Beograd – napisao je Budimir.

Poslednji primer je bio, navodi on, lažni stav sa lažnog profila, lažne aktivistkinje NDB, o „Oluji“, u kojem se ta vojna akcija lažno veliča od strane NDB, na koji su se nadovezali, ističe Budimir, naprednjački botovi, koji ga dele dalje i navodno su šokirani „zvaničnom politikom pokreta Ne davimo Beograd“.

Kako se može videti na Tviteru, u tome prednjači Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i kako ga mediji učestalo oslovljavaju – tviter aktivista.

Potom taj isti lažni nalog, piše Budimir, odjednom optužuje Dobricu Veselinovića za finansijske malverzacije, a Veselinović dobija novinarka pitanja iz takozvanih režimskih medija o probeveri novca.

Budimir dodaje da je ovo samo jedan od primera, kako kaže, organizovanih napada SNS, te se pita da li je to način na koji će se „boriti“ protiv političkih neistomišljenika u Skupštini Srbije“.

„Desničarska ideologija i nacizam“

Marko Stanojević, Tviter aktivista, koji ne pripada nijednoj političkoj opciji, kaže za Danas da „kao aktivni korisnik društvene mreže Tviter i neko ko aktivno prati politiku i analizira društvena dešavanja kroz prizmu ove mreže, poslednjih meseci se susreće sa ogromnim brojem novootvorenih profila, što botova političkih partija, što profila koji propagiraju desničarsku ideologoiju i nacizam“.

– Zbog same politike Tvitera, a to je sloboda govora, te nikako širenje mržnje na nacionalnoj i bilo kakvoj drugoj osnovi, mi korisnici smo dužni da prijavljujemo sadržaje koje krše pravila ove društvene mreže – kaže Stanojević.

Naš sagovornik, međutim, ukazuje i na problem postojanja takozvanih opozicionih botova.

– Ovim putem bih apelovao na sve korisnike Tvitera, a pre svega i na opozicione botove da sadržajno koriste ovu platformu za širenje isključivo informativnog sadržaja, a da lične prepirke i mežusobne sukobe ostave po strani kako bismo mogli da održimo dijalog u ovom društvu i preko ove društvene mreže – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, posle vesti da je Tviter suspendovao profile stranke na vlasti, u nameri da čuje šta je njihov utisak, otišao je na profil poslanice Staše Stojanović na Instagramu i video njenu objavu povodom toga.

– Fragment njene izjave gde optužuje opiziciju za ukidanje profila mi je bio zanimljiv i podelio sam na svom Tviter profilu. Ono što me je ipak iznenadilo je bio masovni napad na poslanicu na osnovu njenog izgleda a ne na osnovu njene izjave – zaključuje Marko Stanojević.

„Tviter suspenduje neželjene i lažne sadržaje“

Kako izveštava Radio slobodna Evropa, među suspendovanim nalozima bio je i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koga je na tu funkciju 2020. imenovala Vlada Srbije.

– Upravo mi je Tviter, bez obrazloženja, suspendovao nalog na kojem sam imao 34.000 pratilaca“, potvrdio je Gujon u objavi na Fejsbuku.

Iako je javnosti u Srbiji Gujon poznat kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, u Francuskoj je zabeleženo i njegovo političko delovanje u ekstremno desničarskom Bloku identitaraca.

RSE podseća da je Tviter je suspendovao i pojedine visoko rangirane članove SNS, a među njima je gradski menadžer u Beogradu Miroslav Čučković, kao i Slaviša Mićanović, za koga lokalni mediji navode da predvodi internet tim SNS.

Na sajtu kompanije objašnjava se da Tviter ima pravo da suspenduje naloge koji krše pravila te društvene mreže.

– Većina naloga koje suspendujemo suspendovana je zato što su neželjeni sadržaji, ili jednostavno lažni, i predstavljaju bezbednosne rizike za Tviter i za sve koji koriste Tviter – navodi se na sajtu.

Takođe, kako se objašnjava, ako kompanija posumnja da je neki nalog hakovan ili kompromitovan, može ga suspendovati dok ne bude obezbeđen i vraćen vlasniku naloga kako bi se smanjile potencijalno zlonamerne aktivnosti izazvane kompromitacijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari