U 14 časova vanredna sednica parlamenta Kosova o referendumu Srbije 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Skupština Kosova će danas u 14.00 sati časova početi vanrednu sednicu koja se održava na zahtev premijera Kosova Aljbina Kurtija, na kojoj će se raspravljati o „nameri Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Kosova“.

Kako je juče saopšteno iz vlade Kosova, rasprava ima za cilj donošenje zajedničke rezolucije kojom bi se izrazila politička volja poslanika i poslaničkih grupa u Skupštini Kosova, „o ustavnom referendumu Srbije na teritoriji Kosova“.

Kako su juče javljalji ovdašnji mediji, rezolucija koja će danas biti usvojena biće podrška zajedničkom saopštenju koje su najviši zvaničnici Kosova uputili u petak posle sastanka sa predstavnicima zemalja Kvinte i EU u vezi sa referendumom o ustavnim promenama Srbije na Kosovu, u kojem se kaže da „otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse“.

Takav stav najviših zvaničnika Kosova su pojedinačno podržali i lideri albanskih političkih stranaka u Skupštini Kosova, ali su iz Demorkatske partije Kosova kazali da, iako podržavaju stav najviših zvaničnika Kosova, oni neće učestvovati na sednici, jer je sprovođenje Ustava i zakona posao vlade a ne parlamenta.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, Arben Gaši je rekao da će oni danas iako je lider stranke, Ljumir Abdidžiku dao podršku stavovima najviših zvaničnika zemlje, odlučiti hoće li prisustvovati sednici.

Sednici će prisustvovati poslanici Alijanse za budućnost Kosova.

Juče su ambasade zemalja velike petorke na Kosovu pozvale vladu Kosova da „na svojoj teritoriji dozvoli održavanje referenduma o promeni Ustava koji organizuje Srbija“.

„Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ustaljenom praksom“, navodi se u saopštenju ambasada Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije i SAD.

Taj stav je podržalo i američko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari