Predsednik i potpredsednik Saveta za štampu na Kosovu Vilijem Holven i Predrag Radonjić, kao i Živojin Rakočević, član Saveta, poneli su ostavke zbog neslaganja s ocenom Saveta da prištinski dnevnik na albanskom jeziku Infopres „nije prekršio profesionalne kodekse“ objavljivanjem liste s imenima kosovskih Srba koji su navodno počinili zločine nad Albancima na KIM.

Predsednik i potpredsednik Saveta za štampu na Kosovu Vilijem Holven i Predrag Radonjić, kao i Živojin Rakočević, član Saveta, poneli su ostavke zbog neslaganja s ocenom Saveta da prištinski dnevnik na albanskom jeziku Infopres „nije prekršio profesionalne kodekse“ objavljivanjem liste s imenima kosovskih Srba koji su navodno počinili zločine nad Albancima na KIM. Ostavke su podnete na sastanku Saveta u sredu kasno uveče, saopštili su juče urednici Glasa juga Živojin Rakočević i Predrag Radonjić na konferenciji za novinare u sedištu KIM radija u Čaglavici. Prema rečima Rakočevića i Radonjića, dalja sudbina rada Saveta je neizvesna, jer o reč je o „nezavisnom telu čije je osnivanje pomogao OEBS“. Oni prenose i ocenu Vilijema Holvena da u slučaju Infopresa „Savet nije izdržao prvu ozbiljnu probu i da je izgubio kredibilitet“.
– Osim predsednika Holvena, Radonjića i mene, s ocenom komisije nisu se složili ni predstavnici Kohe ditore i prištinskog Ekspresa. Predstavnici pojedinih albanskih medija podržali su zaključke komisije tvrdeći da ako se nastavi s pristupom „podilaženja Srbima“, moraće da se menjaju sadašnji kosovski udžbenici istorije. Posle glasanja usledile su ostavke, jer ne želimo da nosimo odgovornost ako se ljudima čija su imena objavljena na listi u Infopresu nešto dogodi – naglasio je Živojin Rakočević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari