U neskladu i sa sobom 1Foto: Wikipedia

Na 21. sednici Gradske skupštine dvoje odbornika napustili su klub SNS, tako da sada imaju 26 odbornika.

Odbornica Valentina Gavrilović prešla je u odborničku grupu „Pobeda za Šabac“, dok je jedan od najaktivnijih odbornika Negovan Starčić otišao u samostalne odbornike. Inače, od formiranja lokalnog parlamenta sa 69 odbornika, najviše ih je izgubio SPS, koji je imao četiri odbornika i oni su prešli ili u vladajuću koaliciju ili u tabor naprednjaka.

Koji su razlozi za prelazak dvoje naprednjaka u druge političke ili građanske vode zasad nije poznato, ali ovde nije nikakva tajna da lokalni i viđeniji članovi SNS često imaju blago rečeno čudne kriterijume i istupe. Sednice Gradske skupštine prenose RTV Šabac i TV As, tako da se najbolje vidi kakve stavove zastupaju odbornici SNS.

Tako su opozicioni odbornici ranije zamerili lokalnoj vlasti da je grad pred bankrotom, a u prvom tromesečju zabeležen je suficit od čak 66, 5 miliona dinara. S druge strane, država duguje gradu pet miliona evra, ali opozicija zamera što je tužena država za 130 miliona dinara zbog ugovorene, a neispunjene obaveze za izgradnju bazena. Šef odborničke grupe SNS dr Aleksandar Pajić je na više sednica optuživao gradsku vlast zbog budžetske neusklađenosti od 590 miliona dinara za 2015. godinu. Na poslednjoj sednici zatražio je da se zbog toga što pre procesuira gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Međutim, gradonačelnik je ukazao da je to krajnje neprimeren pritisak na sud, pogotovo što je to učinio dr Pajić, koji je pomoćnik ministra za obrazovanje, dakle visoki funkcioner u izvršnoj vlasti. Istovremeno dešava se to da uveliko kasni rekonstrukcija Muzičke i Medicinske škole, gde je Pajić prethodno bio direktor, a to se finansira iz republičkog budžeta. Još jednog „esenesovca“, direktora EDB Dejana Jovanovića prozivaju što nikako ne počinje sa instaliranjem trafo stanice Šabac V, koja bi snabdevala industrijsku zonu. Grad je u te svrhe čak uplatio deo sredstava, iako nije nadležan za snabdevanje elektroenergijom.

Posebno je narazumljivo ponašanje naprednjaka kada se prećutkuje zanemarivanje republičkih vlasti inicijative za izgradnju auto-puta Ruma – Šabac. Tu je urađen projekat, međutim, sada se pod hitno radi tehnička dokumentacija za drugu brzu saobraćajnicu Loznica – Šabac, koja je daleko manje važna.

Ne veruju ni „svojoj“ filijali NSZ

Desilo se i to da direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović javno optuži gradsku vlast za veliku nezaposlenost od čak 15 odsto. Međutim, po podacima Službe za zapošljavanje koju upravo vodi SNS, u Šapcu je nezaposleno 9.100 lica, što od ukupnog broja stanovnika od 115.000 čini oko osam odsto. Da se naprednjačka opozicija samo bavi pokušajima osvajanja vlasti rečit primer je što mesecima na zgradi Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Šabac, stoji pocepana zastava. O nekoj opštoj dobrobiti za grad nema ni inicijativa ni predloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari