"U Nišu više od 1.000 'fantomskih birača'": Pravni tim opozicije nudi pomoć građanima da odjave one koji ne žive na njihovim adresama 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ prikupila je do sada u Nišu više od 1.000 poziva za glasanje koji su upućeni „fantomskim biračima“, odnosno osobama koje ne žive na tim adresama, saopštili su iz te koalicije.

„Takvi pozivi još uvek stižu“, kazala je narodna poslanica Jelena Milošević za Danas .

Ona je rekla da na pozivima koji su ubačeni u poštanske sandučiće građana za osobe koje ne žive u njihovim stanovima ima i „nesvakidašnjih imena“.

„Neka od imena koja se nalaze na pozivima koji su nam dostavljeni su Rustemi Hazmije, Suzana Caca, Kadrija Haziri, Amir Haziri, a juče je stiglo još poziva sa sličnim imenima. Karakteristično za sve njih su da u pozivu stoji adresa, ali ne i broj stana“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, građani u čije su sandučiće ubačeni pozivi za osobe koje ne žive u njihovim stanovima su vrlo uznemireni i uplašeni.

„Oni znaju da zbog toga mogu da imaju štetne posledice, recimo da im na vrata pokucaju izvršitelji zbog dugova koje su napravili ’fantomski birači’ prijavljeni na njihovim adresama“, kazala je.
Milošević je pozvala sve građane koji su dobili ovakve pozive za glasanje da u Policijskoj upravi odjave nepoznate ljude upisane na njihove adrese.

Pravni tim koalicije „Srbija protiv nasilja“, koji čini 12 advokata, pružiće im besplatnu pravnu pomoć da to učine.

„Mi ćemo, takođe, sa našim kontrolorima paziti da li će se ti ljudi pojaviti na biračkom mestu, da li će glasati ili da li će neko pokušati da glasa umesto njih. Čuvaćemo i braniti svaki glas“, rekla je Milošević.

Advokatica Ana Eraković rekla je da pravni tim koalicije „Srbija protiv nasilja“ sprema krivične prijave protiv NN lica koja su upisala Niš kao mesto prebivališta ljudima koji ne žive u ovom gradu.

Ona je dodala da će kontroli na biračkim mestima obratiti posebnu pažnju na ta imena i na to da li su te osobe glasale, a nakon toga će krivične prijave biti dopunjene.

Ova koalicija je saopštila da građani mogu dostaviti pozive za „fantomske glasače“ na imejl [email protected], kao i na adrese Obrenovićeva 10/3 i Trg Pavla Stojkovića 5/7.

Građani: Poštari uopšte ne dostavljaju pozive za glasanje ako u ulazima nema spiska stanara

Pojedini građani Niša javili su Danasu da nisu dobili pozive za glasanje jer u ulazima nisu istaknuti spiskovi stanara.

„U našem ulazu, u Mokranjčevoj ulici, spisak stanara je sklonjen, pa nikome od nas nije dostavljen poziv za glasanje, po prvi put. Kako čujemo, poštarima je naređeno da ostavljaju pozive samo za one koji su na spisku stanara, a ako spiska nema, da ih ne ostavljaju nikome. Očigledno se nešto mulja oko ’fantomskih birača‘“, rekao je jedan od naših sagovornika.

Pozivi nisu neophodni da bi građani ostvarili glasačko pravo, već predstavljaju samo obaveštenje o vremenu i mestu glasanja.

GIK: Konačan broj birača do kraja dana

U Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu kazali su da će sutra ujutru imati konačan broj građana koji imaju pravo glasa na vanrednim parlamentima izborima 17. decembra.

Oni su za Danas kazali da očekuju da im u toku dana iz Republičke izborne komisije stigne informacija o građanima koji su se na lični zahtev upisali u birački spisak, na šta su imali pravo do 13. decembra u ponoć, čime će broj birača u Nišu biti kompletan.

Prema podacima GIK do 1. decembra ove godine, u Nišu je upisano 228.502 birača, što je za 1.169 manje nego na prethodnim izborima održanim u aprilu 2022. godine.

Građani će glasati na 177 biračkih mesta- 176 na gradskom i seoskom području, te jednom u Kazneno-popravnom zavodu.

Birački odbori  imaće 1.056 članova u u užem sastavu i 3.136 članova u proširenom sastavu.

Građani Niša glasaju samo na parlamentarnim izborima, pošto vanredni lokalni izbori u ovom gradu nisu raspisani.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari