U novembru usvojeno 14 zakona 1

Tokom novembra, narodni poslanici i poslanice, održali su tri redovne i jednu posebnu sednicu Narodne skupštine, odnosno proveli su ukupno 12 dana u plenumu.

Za to vreme usvojeno je 14 novih zakona, od kojih je svih 14 predložila Vlada Republike Srbije. Od ukupnog broja usvojenih zakona, dva su nova zakona, četiri izmene i dopune dok je osam zakona potvrđivanje ugovora i međunarodnih sporazuma. Šest zakona usvojeno je po hitnom postupku. Pored toga, narodni poslanici bili su aktivni i na sednicama odbora. Za mesec dana održano je ukupno 28 sednica. U proceduru Narodne skupštine, tokom novembra ušao je 31 predlog zakona – 11 predloga uputila je Vlada Republike Srbije, dok su preostalih 20 predloga uputili narodni poslanici iz opozicionih redova.

Kraj novembra obeležio je bojkot dela opozije, koji nisu prisustvovali raspravi o predlozima zakona koji su se našli na dnevnom redu Četvrte sednice. Narodni poslanici Pokreta Dosta bojkotovali su rad Narodne skupštine zbog načina na koji je predsednica parlamenta Maja Gojković zakazala sednicu. DJB je naveo u saopštenju da je Maja Gojković zakazala sednicu „tačno 24 časa i jedan minut pre njenog održavanja ne bi li sprečila opoziciju da podnese dopune dnevnog reda“.

Skupština Srbije usvojila je četiri zakona iz obalsti obrazovanja, među kojima je i Zakon o dualnom obrazovanju koje će se realizovati u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja, kroz teorijsku nastavu i kroz rad kod poslodavca. Primena tog zakona, za koji je glasalo 135 poslanika, dok je protiv bilo petoro, počinje od školske 2019/2020. godine. Novim zakonom uvodi se dualno obrazovanje kao model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i u kome se znanja i sposobnosti, osim kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi, stiču i učenjem kroz rad kod poslodavca. Učenje kroz rad kod poslodavca sprovodi se u obimu koji ne može biti manji od 20% niti veći od 80% planom i programom utvrđenog broja časova stručnih predmeta. Sprovodi se u toku školske godine, tako da učenik može raditi najduže 6 sati dnevno (30h nedeljno) u vremenskom intervalu između 08 i 20h. Deo učenja kroz rad (najviše 25% časova) može se sprovoditi u školi. Pored toga, ovim zakonom propisana je obaveza škole da formira tim za karijerno vođenje i savetovanje koji čine predstavnici zaposlenih u školi, strukovnih udruženja, predstavnici jedinica lokalne samouprave i poslodavaca.

Pored seta zakona iz oblasti obrazovanja, narodne poslanice i poslanici usvojili su i set zakona iz oblasti medicine, među kojima je i novi Zakon o medicinskim sredstvima. Novim zakonom onemogućava se ulazak nekvalitetnih i po korisnike nesigurnih medicinskih sredstava, kako na tržište, tako i u zdravstvene ustanove Srbije. Kontrola kvaliteta, odnosno sigurnosti performansi medicinskih sredstava vršiće se od strane samog proizvođača, kao i tela imenovanih za ocenjivanje usaglašenosti u Republici Srbiji u skladu sa dostignutim evropskim tehničkim zahtevima. Na taj način postiže se kontrola sigurnosti i performansi medicinskog sredstva pre njegovog stavljanja na tržište i sprečavanje postojanja nesigurnih, odnosno medicinskih sredstava nezadovoljavajućih performansi i sprečavanje pojave falsifikovanih medicinskih sredstava i falsifikovanih isprava o usaglašenosti medicnskog sredstva, kako na tržištu Republike Srbije, tako i u zdravstvenim ustanovama.

Odbor za zaštitu životne sredine, početkom novembra, dobio je novu predsednicu. Nakon odlaska  Branislava Blažića na poziciju državnog sekretara u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, članovi Odbora izabrali su Ivanu Stojiljković (Srpska napredna stranka) za novu predsednicu.

Tokom novembra, narodnim poslanicima Balši Božoviću, Nemanji Šaroviću i Radoslavu Milojičiću izrečena je po jedna opomena odnosno, kažnjeni su sa novčanom kaznom od 10 odsto osnovne plate narodnog poslanika, u novčanom iznosu od po 6.829,78 dinara. Narodnom poslaniku Bošku Obradoviću izrečena je mera udaljenja sa sednice odnosno kažnjen je novčanom kaznom u visini od 50 odsto osnovne plate narodnog poslanika, u iznosu od 34.148,88 dinara.

U organizaciji Odbora za spoljne poslove, u Domu Narodne skupštine, održano je javno slušanje na temu „Sprovođenje ciljeva održivog razvoja: uloga Narodne skupštine“. Javno slušanje organizovano je u saradnji sa Fokus grupom za razvoj mehanizama procesa implementacije Ciljeva održivog razvoja Narodne skupštine i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP). Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski je naglasila da su ciljevi održivog razvoja komplementarni sa pregovaračkim poglavljima EU, te da se na njihovoj realizaciji već radi kroz pregovarački proces. Takođe, istakla je da će Skupština dati svoj doprinos i kroz donošenje zakonskih rešenja, kao i kontrolu sprovođenja zakona, ali i eventualno usvajanje krovnog dokumenta u vidu deklaracije ili rezolucije, kao i pratećih dokumenata, obavezujućeg karaktera.

Od 13. do 19. novembra u organizaciji Narodne skupštine, a uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, održana je treća po redu Nedelja parlamentarizma. Po ugledu na britanski „Parliament Week“, Narodna skupština organizovala je preko 30 događaja i aktivnosti –  susreti i razgovori narodnih poslanika i građana, simulacije rada Narodne skupštine u više gradova u Srbiji, kako bi mladima približili procedure donošenja zakona, kao i niz projekata sa obrazovnim i vaspitnim institucijama. Nedelja Parlamentarizma započela je izložbom fotografija, koje su nastale tokom poseta stranih zvaničnika Narodnoj skupštini pod nazivom „Gosti, prijatelji i sećanja“. Održan je i „Dečji dan“ na kom je predstavljena izložba dečjih radova na temu „Kako vidim Narodnu skupštinu Srbije“.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari