"U situaciji je kao Buridanov magarac": Sagovornici Danasa o razlozima zbog kojih Zapad toleriše Vučićevu autokratiju 1Foto: Printskrin Instagram @buducnostsrbijeav

„I pored toga što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izgubio kredibilitet u domaćoj javnosti i što Zapad to zna, za njih je on i dalje legitimni partner, pre svega zbog rešavanja pitanja Kosova i Metohije. Oni očekuju od njega da ispuni ono što je obećao i njihov jedini cilj je ukidanje kontrole Srbije na severu Kosova. To je i razlog zašto tolerišu Vučićevu antidemokratsku vlast, jer u ovom trenutku, po tom pitanju, ne mogu da pronađu adekvatne saradnike u opozicionom korpusu“, smatraju sagovornici Danasa.

Da SAD računa na Vučića, priznao je nedavno i Kristofer Hil, američki ambasador. On je u intervjuu za Glas Amerike (Voice of America – VoA) rekao da je Srbija u procesu aktuelne krize na Kosovu konstruktivan partner, ali da se od nje očekuje da prizna kosovska dokumenta i ne sputava Prištinu da se učlani u međunarodne organizacije.

„Mi računamo na njega (Vučića) kao dobrog partnera, on i njegova vlada su dobri partneri u ovom procesu. I nadamo se da će se tako nastaviti. Voleli bismo da on uradi šta može na deeskalaciji situacije i vidimo da se to već implementira. To je veoma pozitivno“, rekao je ambasador SAD.

Prema njegovim rečima, postoji razumevanje sa vlastima u Srbiji kako da se ide napred, da se rade stvari zajedno.

„Kosovo i Metohija kao Alfa i Omega i spoljne i unutrašnje politike Srbije su osnovni razlog podrške Zapada, koja traje svih 11 godina Vučićeve autokratske vlasti, bez obzira na stvaranje kulta ličnosti, blokade medija, razaranja demokratskih institucija, gaženja ljudskih prava, mafije povezane sa državnim vrhom, pljačke državnih resursa i najsiromašnijeg stanovništva u Evropi. Vučić je prihvatanjem protivustavnog takozvanog Francusko-nemačkog sporazuma i njegovom implementacijom izgubio legitimitet, a nakon majskih masakra i erupcije nasilja, izgubio je i kredibilitet da upravlja Srbijom. To je sada jasno svima. Politička kriza na svim nivoima u kojoj se Vučićeva vlast sada nalazi, amortizuje se samo zahvaljujući podršci Zapada, oličenoj u američkom ambasadoru Kristoferu Hilu koji svoju podršku Vučiću i ne krije, i ponaša se kao kolonijalni upravnik Srbije“, napominje za Danas Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri.

Ona podseća da i izjava specijalnog američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara, da je jedini cilj formiranja Zajednice srpskih opština da „ukine kontrolu Srbije na severu Kosova“ otvoreno govori zbog čega Brisel i Vašington još uvek podržavaju Vučića, iako je izgubio poverenje u Srbiji.

„I Evropska unija koja Srbiju nikada neće primiti u svoje članstvo, je još sterilnija u svojoj fingiranoj podršci parlamentarnom dijalogu u Srbiji, dok toleriše Vučićevu antidemokratsku vlast u nadi da će do definitivne secesije Kosova doći što pre“, objašnjava sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, realnost je nešto drugo. Vučićeva vlast je izgubila legitimaciju, a Zapad i na to žmuri, verujući da će ga i spoljni i untrašnji pritisak naterati na konačno prepuštanje Kosmeta Kurtiju i NATO paktu.

Ta će zapadna podrška, kako kaže, trajati dok god Zapad bude verovao da će Vučić svoje obećanje o definitivnoj predaji Kosmeta i ispuniti. U isto vreme Zapad podržava i neformalne unutrašnje i spoljne pritiske na Vučića da bi predaja i poslednjeg uporišta Srba na severu Kosova bila okončana.

„Problem Zapada jeste što veruje da je Vučić Srbija i da će pritiskom na Vučića pritisnuti i Srbiju da preda Kosmet, iako dobro zna da je preko 90 odsto građana Srbije protiv secesije i priznanja lažne države Kosovo. Na toj ivici mača igra Vučićeva vlast, a i Zapad koji, kao i uvek igra dvostruku igru. Zapad zna da desetine i stotine hiljada opravdano besnih građana na ulicama Beograda i Srbije žele Vučićev odlazak ali i da ne žele povratak na staru vlast koja je svojom prozapadnom politikom stvorila preduslove za dolazak Vučića koju je istu politiku sprovodio u kvazi – patriotskom ruhu i zemlju uz zapadnu podršku doveo do ivice ambisa“, napominje poslanica Dveri.

Ona veruje da i Zapadu koji je u ratu sa Rusijom, dok se istovremeno formira multipolarni svet, i Vučićevoj vlasti u Srbiji, vreme ističe ubrzano. U tome je, kako kaže, sva težina trenutka u kome se Srbija nalazi, ali u tome je i veliki kapacitet Srbije, da iz ove velike krize izađe bez odricanja od Kosmeta i uz oslobođenje od kolonijalnog statusa.

„U tom uskom putu i u očuvanju neutralnosti leži i nada za opstanak Srbije u ovoj krizi na svim nivoima“, zaključuje Milenković Kerković.

A politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Vučić u situaciji kao Buridanov magarac.

„Radi se o pardoksu prozvanom po jednom francuskom filozofu iz 14. veka, gde magarac ne može da se odluči na kojoj od dve livade da pase, te tako paralisan skapava od gladi. Tako bi i Vučić rado obavio zadatak koji je pred Vašingtonom i Briselom ranije preuzeo kako bi dobio priliku da vlada, a to podrazumeva da dovede Srbiju do kosovske kapitulacije. Taj posao je umnogome zakulisno i obavio, ali je zbog njegovog nasilnog i kriminalizovanog modela vladavine eksplodiralo narodno nezadovoljstvo pre finalnog čina“, ocenjuje Anđelković.

Dodaje da protesti nisu primarno izazvani izdajom nacionalnih interesa, ali svaki dalji korak u tom pravcu dodatno doliva ulje na vatru. Pa, kako kaže, Vučić sada ne zna više šta da radi.

„Ako bude radio ono što Zapad očekuje i zbog čega toleriše njegovu autokratiju, onda reskira još veće probleme u zemlji. Tim pre što više neće moći da koristi laž da ga Zapad ruši, a navodno pomaže opoziciji. Ta propagandna priča mu, gle nelogičnosti, uprkos svemu što je sa Kosovom uradio, omogućava da – nažalost i uz pomoć Kremlja kome je za svoju javnost potrebna iluzija da ima saveznika – bezočno vara veliki deo tzv. nacionalno opredeljene, ali i slabije obrazovane Srbije“, kaže sagovornik Danasa.

Ističe da bi okončanje kosovskog procesa na štetu Srbije, izazvalo bar delimično otrežnjenje i dodatno ugrozilo Vučića.

„Ako Vučić nastavi da priča Vašingtonu jedno, Moskvi drugo, srpskoj javnosti treće i uz to povlači niz kontradiktornih poteza kako bi sve pomalo zadovoljavao, na kraju će izgubiti podršku Zapada. U kombinaciji sa narastajućim narodnim nezadovoljstvom, to će dovesti do njegovog bolnog pada sa vlasti. Pošto neće obaviti ono što su mu evroatlantski zaštitnici zadali, oni ga neće ni štiti posle pada sa trona, pa neće moći da računa na neko sigurno utočište. Opet, ako radi toga da bi mu zapadni faktori obezbedili nedodirljivost posle gubitka vlasti (do čega će pre ili kasnije svakako doći), Vućić pokuša da forsirano obavi ono što se od njega očekuje u vezi sa Kosovom. Ni sam ne zna šta će se u uslovima kada već postoji veliki društveni požar dogoditi“, objašnjava politički analitičar.

On smatra i da je moguće da se Vučiću preko noći izmakne tlo ispod nogu, a da ne uspe da ispuni obaveze pred zaštitnicima. Podseća i da oni nikada nisu pokazivali milost prema „poraženim klijentima“, ako ne završe ono što su obećali.

„Zato je Vučić sada očajan i više nego Buridanov magarac. Pošto je Srbiju pretvorio u džunglu, za njega je sada sve veoma rizično, i to ne samo zbog građana koji su nepokolebljivo ustali, ili Zapada koji očekuje od onoga ko je prodao ‘dušu’ da ispuni pogodbu, već i usled raznih ovdašnjih opskurnih krugova na koje se oslanjao, a koji mogu opasno da reaguju kada shvate da brod koji su zajedno sa Vučićem uzurpirali tone. Kada pacovi beže spremni su da grizu i predvodnika koga su ranije slepo sledili. Čuveni magarac nije imao taj treći faktor, te je i stoga Vučić u gorem položaju od njega“, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari