Udruženje Uspravna Srbija Dragana Dobrašinovića osporava poslovnu sposobnost predsednika Srbije 1Foto: Medija centar Beograd

Udruženje građana Uspravna Srbija, koje predvodi Dragan Dobrašinović, oglasilo se opširnim saopštenjem u kome tvrdi da je danas  pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu pokrenulo postupak za „lišenje poslovne sposobnosti“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U saopštenju su podsetili da je Uspravna Srbija, na parlamentarnim izborima prošle godine nastupila kao deo Patriotskog bloka oko pokreta Dveri, i naveli da Vučić „duži vremenski period ispoljava veoma čudne i neuravnotežene reakcije koje drastično odudaraju od realnosti“.

„Tako je, gostujući 9. marta u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Hepi, govoreći o Hramu Svetog Save izjavio: ‘Nismo ga mi (misleći verovatno na aktuelnu vlast) sad završili, nego smo ga sada napravili, važno je da ljudi to znaju’. Međutim, iz javno dostupnih i opštepoznatih izvora, nesumnjivo je da je odluka o izgradnji Hrama doneta 1904. godine, na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka, da je gradnja faktički započeta 1935. godine, tačno 35 godina pre rođenja Aleksandra Vučića, a da su gotovo svi ;građevinski i značajan deo dekorativnih radova okončani pre 2012. godine“, piše u saopštenju ovog udruženja.

Naveli su i da „sumnju“ u Vučićevo rasuđivanje „dodatno produbljuje“ njegova izjava u obraćanju građanima 19. marta da je na letu iz Ohrida, posle razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, „naterao izvesnog Petra (verovatno Petkovića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju), koji je uvek u postu, da pojede gibanicu“.

„Opšte je poznato da gibanica ne spada u posnu hranu, te je jasno da je Aleksandar Vučić, po sopstvenom priznanju datom pred višemilionskim auditorijumom, pravoslavnog vernika koji je ‘uvek u postu’, koristeći poziciju nadređenosti i autoritet koji kod njega uživa, ‘naterao’ da prekine Veliki Uskršnji post“, naveli su iz Uspravne Srbije.

Ocenili su da zbog „svega navedenog, verskih uverenja i ličnih svojstava Aleksandra Vučića, nije moguće da se na ovakav korak odlučio, a zatim ga 12 sati po samom činu samozadovoljno prepričavao, a da njegovo mentalno zdravlje nije narušeno u toj meri da to zahteva momentalno lišenje poslovne sposobnosti“.

„Ovo je posebno važno kako zbog mogućnosti preduzimanja pravnih radnji koje mogu naneti štetu Aleksandru Vučiću lično, njegovoj porodici i imovini, tako i zbog okolnosti da lice sa ovakvim problemima u rasuđivanju može svojim izjavama volje preuzimati obaveze koje, u ovom osetljivom političkom trenutku, mogu naneti teške posledice državnim interesima koje zastupa, naročito u vezi Kosova i Metohije“, piše u saopštenju Uspravne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari