Mere bezbednosti zbog dolaska američkog potpredsednika u Beograd bile su podignute na najviši nivo, na takozvani stepen broj jedan, što praktično znači da su bili zabranjeni svi javni skupovi, sportski događaji, radovi na pojedinim javnim površinama, a u nekim gradskim zonama nije bilo parkiranih automobila.

Pojedine ulice bile su kompletno zatvorene, a iznad Novog Beograda, tokom dana, kao iznad Andrićevog venca tokom večeri patrolirali su helikopteri srpske policije, što je standardna procedura za ovaj nivo bezbednosti. Kako se nezvanično tvrdi, tokom posete Džozefa Bajdena srpske službe bezbednosti angažovale su više 3.500 ljudi, dok je američki FBI poslao oko dve stotine agenata.

Saobraćaj je juče najpre obustavljen u Novom Beogradu i autoputu, budući da je američka delegacija sa Aerodroma „Nikola Tesla“ išla na sastanak u Palatu Srbija. Bulevar Mihajla Pupina, od Bulevara umetnosti do Ulice Milentija Popovića, bio je nakon deset časova u potpunosti zabranjen za saobraćaj, pa čak i za pešake. Oko deset Ulica kneza Miloša i deo Nemanjine oko Vlade blokirane su za automobile i za pešake.

Petnaestak minuta pre jedan helikopter je nadleteo Vladu Srbije, a već sledećeg sekunda gotovo tridesetak blindiranih i policijskih automobila, među kojima i dva kadilaka, ušli su u dvorište Vlade. Jedan automobil, navodno je sve vreme vozio otvorenih vrata, spreman za to, da se u slučaju napada, američki predsednik prebaci u njega.

Inače, na uglu Resavke i Nemanjine petorica pristalica desničarskih organizacija su raširila srpsku zastavu sa četiri S. Policija nije reagovala, zauzeta zaustavljanjem građana koji su tu pokušavali da prođu. Građani su se inače, u ovom delu grada, tokom prolaska kolone sa visokim gostom, sklanjali u kafiće i radnje, pošto nije poželjno da prolaznici budu na ulici u času prolaska američke kolone. Nakon prolaska Bajdenove povorke, u skladu sa satnicom, delovi grada „pod bezbednosnom opsadom“, vrlo brzo su se vraćali u normalno stanje, a bilo je i komentara da saobraćaj ustvari nikada bolje nije funkcionisao, pošto su svi oni koji ne moraju da se kreću po gradu, ostali kod kuće.

Posle popodnevnog sastanka sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem američka delegacija vratila se u centar grada, na svečanu večeru u Predsedništvo na Andrićevom vencu. U Pionirskom parku bilo je nekoliko stotina pripadnika policije, a načičkani jedan do drugog stajali su na celom potezu od Skupštine grada do ugla ulica Kneza Miloša i Kralja Milana. U trenutku dok je predsednik Srbije Boris Tadić uveče primao američkog potpredsednika, prohodne su bile obe ulice koje gledaju na Predsedništvo, tako da osim ogromnog broja policajaca ništa drugo nije ukazivalo da se radi o merama bezbednosti prvog stepena.

Bajdenova poseta, zvanično se završila ovom večerom. Prema planu, on je posle spavanja u hotelu Hajat, danas rano ujutru, trebalo da odleti na Kosovo. Zvanice na večeri bili su članovi Vlade Srbije, guverner NBS Radovan Jelašić, rukovodioci više desetina stranih i domaćih kompanija i banaka u Srbiji, predstavnici civilnog sektora, kao i kulturni i umetnički poslenici. „Večera je protekla u prijateljskoj atmosferi“, rečeno je agenciji Beta u Predsedništvu Srbije.

Od vrednih pomena incidenata zabeleženi su jedno paljenje zastave SAD i jedno slučajno hapšenje. Predstavnik organizacije Anarho-sindikalistička inicijativa (ASI) Ratibor Trivunac uhapšen je i odmah osuđen na 10 dana zatvora zbog paljenja američke zastave u znak protesta zbog posete potpredsednika SAD. Branilac osuđenog Nikola Barović rekao je agenciji Beta da je Trivunac juče u 16.50 sa grupom anarhista na početku Knez Mihailove kod Palate Albanija, spustio američku zastavu na pločnik i zapalio je.

Policija je ubrzo privela Trivunca i još nekoliko ljudi koji su se tu zatekli, među kojima i reditelja Želimira Žilnika, koji je sa snimateljem snimao događaj. Barović je rekao da su Žilnik i njegov snimatelj kasnije pušteni. „Trivunac je osuđen zbog navodnog remećenja javnog reda i mira“, kazao je Barović. On je sudiji preneo da Vrhovni sud SAD u sličnim situacijama nije osuđivao ljude za remećenje javnog reda i mira, jer se paljenje zastave u SAD smatra izražavanjem mišljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari