Uklanjanjem Radomira Nikolića počela čistka SNS-a u Kragujevcu? 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Da li je dugo očekivano čišćenje Srpske napredne stranke od nesposobnih i neodgovornih kadrova, koje godinama unazad najavljuje lider te partije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, definitivno počelo?

Deo javnosti smatra da od toga nema ništa, te da su rečene najave samo deo kontinuirane i jeftine Vučićeve marketinške kapanje, namenjene prevashodno biračkom telu SNS koje, iako strogo disciplinovano “štapom i šargarepom”, ipak ne može a da ne vidi bahatost, neozbiljnost i gramzivost naprednjačkih državnih i lokalnih šerifa.

S druge strane, oni koji (još) uvek veruju Vučiću, ili žele da mu veruju, smatraju da je kampanja oslobađanja SNS-a od nesposobnih i neodgovornih partijskih kadrova zaista počela, i to upravo tamo gde je u modernoj Srbiji,  još od Kodža Miloša, sve i počinjalo – u Kragujevcu.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, naime, medijima je potvrdio da je kragujevački odbor Srpske napredne stranke raspušten ovih dana, i da je on postavljen za poverenika.

– To je normalan proces koji se odigrava unutar sranke i  nije niša novo što se i ranije nije dešavalo. Raspuštanje odbora je početak pipreme za naredne unutarstranačke izbore, rekao je Dašić. Istakao je, pritom, da je njegov zadatak da analizira propuste u dosadašnjem radu odbora i da predlaže kadrovska rešenja koja će moći da rade kvalitetnije i da ulažu više energije, izrazivši očekivanje da će većina ljudi koja je dobro radila zadržati svoje pozicije u stranačkim organima.

Predsednik raspuštenog Gradskog odbora SNS bio je doskorašnji gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, sin bivšeg predsednika Srbije i jednog od osnivača SNS Tomislava Nikolića koji, bez ikakvog javnog obraloženja, na minulim lokalnim i parlamentarnim izborima nije bio na listama “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, što je bio više nego jasan signal da je rukovodstvo SNS  Nikolića juniora, kao koju godinu ranije i Nikolića seniora, definitivno pustilo niz vodu.

Godinama unazad špekulisalo se da je Radomir Nikolić viđen za novog ambasadora Srbije u Kini, ali se o tome više ne govori.

Posebno sada, nakon razrešenja i sa patijske funkcije… porodična rakija “Tomovača” se, inače, tvrde upućeni, u Kini dobro prodaje i bez tog nesuđenog ambasadorskog imenovanja.

Nikola Dašić, koji je i kum “dinastije Nikolić”,  kaže da za Radomira Nikolića u gradskim stranačkim organima “uvek ima mesta”, ali nije precizirao na koji način i na kom mestu u stranci bi bio angažovan.

Uklanjanjem Radomira Nikolića počela čistka SNS-a u Kragujevcu? 2

Dašić je tvrdnjom da je sa Radomirom Nikolićem “ u komunikaciji”, te da tu “nema nikakvih problema”, pokušao, tvrde upućeni, da demantuje navode pojedinih šumadijskih medija prema kojima su kumovi Dašić i Nikolić u ozbiljnoj svađi, a u prilog tome navodili i navode da je ovaj prvi u gradskoj upravi već eliminisao, ili namerava da ukloni većinu onih Nikolićevih saradnika, koje ima snage i autoriteta da ukloni.

Istovremeno, Nikola Dašić se, donekle i na iznenađenje šumadijske javnosti,  znatno angažovanije odnosi prema obavezama na gradonačelničkoj funkciji od kuma mu Radomira Nikolića, koji je, bez ikakvog preterivanja, gotovo prespavao šest godina na vlasti u šumadijskoj prestonici  koja je, za vreme njegove “vladavine”,  infrastrukturno, saobraćajno i na svaki drugi način marginalizovana u meri da joj je naneta možda i nenadoknadiva šteta.

Dašić, za razliku od svog prethodnika, redovno prima građane koji od gradske uprave traže ili očekuju nekavu pomoć, podršku ili rešenje problema, učestalo se pojavljuje na skupovima i manifestacijama, ponekad i na onim na kojima mu možda i nije mesto, posećuje fabrike i gradilišta, oranizuje konferencije za medije i razgovara sa novinarima, najavljuje konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja… Radi sve ono, što njegov prethodnik Radomir Nikolič nije, niti ga je zanimalo.

Ali, nije malo ni onih u šumadijskoj javnosti koji tvrde da se, uprkos primetno većoj agilnost  na najvažnijoj  funkciji u jednom od četiri najveća grada u Srbiji, Nikola Dašić, u suštini, ne razlikuje mnogo od svog prethodnika i kuma(mu) Radomira Nikolića.

U tim krugovima su, sudeći po komentarima na lokalnim portalima,  ubeđeni da će Dašić da nastavi Nikolićevu praksu organizaciono-poslovnog i kadrovskog urušavanja gradskog komunalnog sektora, i s tim u vezi navode da već najavljeno  otpuštnje čak 240 radnika “Vodovoda”.

Ističe se i da nije sposoban da smeni direktora gradske Direkcije za urbanizam, kojeg je Radomir Nikolić doveo iz Novog Sada, a kojem se (direktoru)  pripisuje najveća dogovornost za rastući urbanistički nered u  Kragujevcu…

U onom delu šumadijske javnosti, koji Vučiću ne veruje, smatraju da će dugo najavljivano kadrovsko provetravanje SNS-a da se završi tamo gde je i počelo – u Kragujevcu, aktuelnom smenom neodgovornog, ali i nedovoljno lojalnog  Radomira Nikolića sa poslednje partijske funkcije, koji je, svojevemeno, sklonjen sa mesta predsednika Izvršnog odbora SNS-a.

Prethodno je pometen stariji Nikolić, koji se, podsetimo, neposredno nakon što je 2012. doveo SNS i Aleksandra Vučića na vlast, “dobrovoljno” povukao sa mesta partijskog lidera.

Pet godina docnije “dobrovoljno” je odustao i od kandidature za novi predsednički mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari