UNS poručio Šapiću: Posao novinara je da postavlja pitanja od interesa za javnost 1Printskrin N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas zbog odbijanja predsednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandra Šapića da odgovara na pitanja novinara televizije N1, pozivajući ga da ne krši Zakon o javnom informisanju i medijima.

UNS podseća Šapića da je posao novinara da postavlja pitanja od interesa za javnost, a dužnost funkcionera da na njih odgovaraju, zbog čega ga poziva da novinare tretira ravnopravno.

Zakonom o javnom informisanju i medijima (čl. 4) zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, te se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, ukazao je UNS.

UNS ističe da se svako ko je nezadovoljan radom medija može obratiti Regulatornom telu za elektronske medije, Savetu za štampu ili sudu, ali da novinarima niko ne sme oduzeti pravo da traže odgovore na pitanja od interesa za javnost.

Šapić je ranije danas, na konferenciji za novinare povodom odlaganja konstitutivne sednice Grada Beograda, ponovo odbio da odgovori na pitanja novinara N1. Pošto je saslušao pitanje novinara N1, Šapić je rekao da ostaje pri odluci da ne odgovara na pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari