Uoči izbora u Turskoj: U Srbiji glasanje već završeno, pravo imalo 643 državljana ove zemlje 1Foto: sda sandžaka

Državljani Turske, koji se nalaze u Srbiji, oba dana minulog vikenda, mogli su da glasaju za parlamentarne i predsedničke izbore u svojoj državi, u Ambasadi u Beogradu i u Generalnom konzultatu u Novom Pazaru.

Dan, uoči glasanja, iz Generalnog konzulata je saopšteno da na njihovom biračkom mestu može da glasa 643 državljanina Turske, sa područja koje pokriva ovo diplomatsko predstavništvo.

Nepoznato je koliko je turskih državljana iskoristilo svoje biračko pravo.

Iz Generalnog konzulata, u telefonskom razgovoru, za Danas, rečeno je da će podaci, čak i o broju glasalih, biti poznati, tek, kad to uradi izborna komisija po završetku izbora u Turskoj.

U Turkoj će, za pet dana, biti održani parlamentarni i predsednički izbori.

Zvanično interesovanje, u ovom delu Srbije, za te događaje pokazuje SDA Sandžaka i njen lider Sulejman Ugljanin.

On je, još pre mesec dana, ocenio da bi nova pobeda Redžepa Taipa Erdogana „označila nastavak brzog razvoja i napretka Turske“, sa jedne strane, a sa druge strane, „nastavak stabilnosti, saradnje i ekonomskog razvoja Balkana“, ali i „sigurnost svih nezaštićenih muslimanskih država i naroda“.

Prijateljstvo i saradnja, između Ugljanina i Erdogana, ali i njihovih partija – SDA Sandžaka i AK partije, imaju višedecenijski staž. Iz vremena je kada je Ugljanin bio u egzilu u Turskoj, a aktuelni predsednik te države opozicionar u usponu.

Prijateljstvo se potvrđuje i ovih dana, kada lider SDA Sandžaka, kako tvrdi Danasov izvor, boravi u Turskoj, sa svojim saradnicima iz partije, Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i iz Stranke pravde i pomirenja (SPP). Cilj posete je podrška na izborima AK paritiji i predsedniku E,rdoganu.

Ciljna grupa u njihovoj kampanji, je brojna sandžačka dijaspora u Turskoj. Ljudi, poreklom iz ovog kraja, postali su uspešni biznismeni u toj zemlji, ali su uključeni i u njen politički život.

Jedan od njih je Ibrahim (Hadžić) Balota, poreklom iz Rožaja. Kandidat je za poslanika Republikanske narodne stranke (CHR).

On je na svom Fejsbuk profilu, oštro kritkovao Ugljaninovo svrstavanje uz vladajuću tursku opciju i ocenio da se „sa zabrinutošću prati njegov boravak u Turskoj“.

„Veza između Sandžaka i Turske ne bi trebalo da bude vezana ni za jednu stranku ili osobu. Naši bilateralni odnosi trebaju da budu dobri, bez obzira iz koje je stranke turska državna administracija. Treba znati da, i među drugim političkim partijama u Turskoj ima Bošnjaka, građana koji vole Sandžak i dalje će koristiti Sandžaku i Bošnjacima. Ne zaboravite, da moramo biti zajedno u eventualnoj promeni vlasti u našoj zemlji“ – poručio je Balota Ugljaninu.

Erdogan je u Novom Pazaru boravio dva puta. Prvo kao premije 2010.godine, kada je otvorio Kulturni centar „Ataturk“, a drugi put , kao turski predsednik 2017.godine. Ta poseta je ocenjena kao istorijski događaj.Tada su potpisani protokoli o pomoći Turske Novom Pazaru. Vrednost realizacije tri projekta, nova zgrada PU „Mladost“, izgradnja dva mosta u centru grada sa pristupnim saobraćajnicima i rekonstrukcija Isa-begovog hamama, bila je 1,2 miliona evra.

Od potpisanih obećanja dalje se nije odmaklo. Lokalna samouprava, svake godine, sa tim projektima konkuriše kod Turske za obećana sredstva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari