"UOS nije šija nego vrat" 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković i Aleksandar Barda; Beta/Dragan Gojić

Priznajem da mi je fascinantno na koji način se stvari u Srbiji maskiraju ili zaboravljaju.

Ja sam možda te nesreće da sam nekim događajima i sama svedočila, što me je umnogome osvestilo, a s druge strane, volim da zagrebem ispod površine i vidim šta se krije iza nekih, naizgled, trivijalnih „belih laži“. Stoga je za mene lično veliko ponižavanje čitave opozicione javnosti što se ovako „pakuje“ činjenica da Savez za Srbiju ne funkcioniše već jako dugo, da se od rada na terenu, planiranja budućih koraka neke nove vlade nakon smene Vučića svelo na to ko će koje ministarstvo dobiti, a da se nesposobnost SZS da bilo šta uradi pravda sada time da je federalno uređenje SZS onemogućavalo fleksibilnije delovanje, i da sada udružena opozicija prelazi u nekakvu konfederalnu formu – ocenjuje za Danas Jelena Anasonović, organizatorka protesta Protiv diktature i 1 od 5 miliona, raspad SZS i ujednjenje u organizaciju pod novim imenom – Ujedinjena opozicija Srbije.

Sagovornica Danasa ističe da je SZS sebi dala za pravo da određuju ne samo ko je prava opozicija u bojkotu, nego i nakon njega, „odbijajući zapravo da opoziciju zaista, makar oko minimalnih zahteva, ujedine i povežu“.

Anasović zaključuje da joj ceo slučaj više ne izgleda kao borba koja u fokusu ima rušenje Vučića, već pozicioniranje sopstvenih kadrova i stranaka.

– SZS ili sad kako se nazivaju Udružena opozicija, sa svojim unutrašnjim raskolima, prepirkama, sukobima i dogovorima, zaista treba da prestane da bude tema koja se očigledno nameće. Njihova već opsesivna potreba da se bave samim sobom i svojim „glavnim problemima“ kako dobiti nekoliko minuta na nacionalnoj televiziji ili kako osvojiti nekoliko procenata na izborima, zaista nema nikakve veze sa realnim životom običnih ljudi. Zaista bih apelovao na sve koji misle da su ozbiljne i radikalne političke promene u ovoj zemlji potrebne, da ignorišemo svakodnevne Vučićeve i tirade njegovih satelita, jer to oduzima pažnju i skreće fokus sa realnih problema – kaže za Danas Miran Pogačar iz organizacije Krov nad glavom, dugogodišnji organizator i učesnik protesta protiv Vučićevog režima.

Dodaje da Vučić nameće teme koje su njemu bitne i idu njemu u korist, te politika u Srbiji ostaje u njegovom dvorištu koje mu je dobro poznato, u kojem lako svima manipuliše i barata.

– Slično tome, i „udružena opozicija“ je prosto tema koju više nikog ne zanima, treba je ignorisati jer je potpuno kontraproduktivna za bilo kakvo dalje političko organizovanje i menjanje trenutne vlasti i društva – zaključuje Pogačar.

Prema rečima Valentine Reković iz 1 od 5 miliona, SZS se raspao još pre izbora u junu.

– Pre raspada je pokušano formiranje Jedinstvene srpske opozicije, nije uspelo, pa je nedavno, iz drugog puta, ipak formirana Udružena opozicija Srbije. Nije šija nego vrat. To je zapravo pokušaj maskiranja promašaja polovičnog bojkota time što će jedna te ista skupina ljudi, istih onih koji su predvodili takav bojkot, samo da promeni ime. Podsetiću, na promašaj polovičnog bojkota pokret 1 od 5 miliona upozoravao je još u januaru i zbog toga bio provlačen kroz blato tadašnjeg SZS-a a sadašnje UOS. Na kraju smo do toga i došli – Vučiću je Srbija isporučena na tacni, a od gromoglasno proglašene pobede bojkota, zaklinjanja na građansku neposlušnost i sve vidove borbe protiv ovog režima, ostali su samo tvitovi, saopštenja i ponovno menjanje dresa. To je nastavak političkog kilavljenja kojim se ne menja niti ovaj režim, a još manje sistem – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari