Uprkos većini bez lokalne vlasti u Kniću: Koalicija naprednjaka i socijalista dovedena u pitanje zbog mesta predsednika Skupštine tvrdi opozcija 1Foto: Milan Nikić N1

 

Lokalna vlast nije konstituisana na Sednici Skupštine opštine u Kniću na sednici održanoj juče u ovom šumadijskom mestu iako SNS i SPS imaju većinu odbornika. Po nezvaničnim informacijama to je zbog toga što jedan deo odbornika Srpske napredne stranke smatra da je nerealno da Socijalistička partija u Kniću, koja je osvojila samo dva mandata dobije mesto predsednika Skupštine opštine.

Na lokalnim izborima održanim 17. decembra SNS je osvojio 14 odborničkih mesta, odbornicka grupa SPS ima 2 odbornika, po 3 mandata su osvojili kolaicija Knić protiv nasilja (SSP 2 i DS 1) i Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksić, Jednistvena Srbija 1 i dva odbornika Grupa građana „Knić bez rudnika”.

– Juče je održana Konstitutivna sednica Skupštine opštine Knić. Po utvrđivanju 23 mandata napravljena je pauza. Lokalni parlament ima 25 odborničkih mesta i iako sa lagodnom vecinom od 14 SNS odbornika i jednom odbornicom iz SPS posle pauze se se više nisu pojavili na nastavuk sednice. Odbornici opozicije su obavešteni da nema kvoruma za nastavak sednice, pojašnjava za Danas Nikola Čamparević, jedan od dva odbornika stranke Slobode i pravde.

Inače, odbornici SSP-a nisu prisustvovali konstitutivnoj sednici.

Na pitanje šta je prouzrokovalo nezadovoljstvo u redovima knićanskog SNS-a Čamparević odgovara:

– Kao jedan od razloga, kako smo čuli zbog čega se pojedini predstavnici SNS-a nisu posle pauze vratili na sednicu za izbor predsednika i zamenika Skupstine i formiranje lokalne vlasti „pojavila se informacija” da tri odbornika SNS nisu zadovoljni koalicijom sa SPS, kaže Čamparević.

Takođe, noćas je i FoNet izvestio da konstitutivna sednica Skupštine opštine Knić nije održana, jer su odbornici Srpske napredne stranke napustili zasedanje nakon što nije izglasan dnevni red protiv koga su glasali pojedini odbornici SNS i SPS.

I FoNet podeća da je na proteklim lokalnim izborima za Skupštinu opštine koja ima 25 odborničkih mesta, SNS je osvojio 14 mandata.

Po tri mandata osvojile su liste Knić protiv nasilja, (SSP i DS) i Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića, po dva odbornika imaju grupa građana „Knić protiv rudnika” i Socijalistička partija Srbije (SPS), a jednog Jedinstvena Srbija (JS).

– Prema nezvaničnim informacijama, skupštinsku većinu trebalo je da formiraju SNS i SPS sa ukupno 16 mandata, ali su tri odbornika SNS i jedan odbornik SPS glasali protiv usvajanja dnevnog reda, javio je FoNet.

Izvor FoNeta rekao je da se postizborna koalicija raspala zbog toga što je postizbornim sporazumom bilo predviđeno da SNS dobije mesto predsednika Opštine, a SPS mesto predsednika Skupštine.

– Odbornici SNS koji su odbili da glasaju za dnevni red, navodno su to učinili zbog toga što su smatrali da je neprihvatljivo da socijaisti, koji su na izborima osvojili samo dva mandata, dobiju tako visoku funkciju, a da je odbornik SPS opstruirao usvajanje dnevnog reda zbog toga što je funkcija predsednika Skupštine ponuđena njegovoj stranačkoj koleginici, a ne njemu, saznaje FoNet.

Sada su sve karte otvorene, uključujući i mogućnost da SNS izgubi vlast u Kniću, rekao je sinoć izvor FoNeta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari