Utiču li "tviter obračuni" Ane Brnabić na spoljnu politiku Srbije? 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Peda Vučković

Sofija Popović, novinarka portala European Western Balkans, povodom tvitova premijerke Srbije Ane Brnabić upućenih nemačkom ambasadoru na Kosovu Jornu Rodeu, kaže da nije prvi put da predsednica vlade ima „Tviter obračune“ sa stranim diplomatama, ali da su oni ikada ranije uticali na pravac vođenja spoljne politike Srbije.

Upitana mogu li ti tvitovi pokazati odnos koji će srpska strana zauzeti prema francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja – Popović izražava sumnju u tako nešto.

– Sumnjam da bi ovaj „Tviter obračun“ mogao uticati i u slučaju odnosa Srbije prema francusko-nemačkom predlogu za sporazum sa Prištinom. Pored toga, tvit je upućen sa profila Ane Brnabić, ne zvaničnog Tviter naloga premijerke Srbije. To pojačava moj utisak da je poruka upućena više za domaću javnost, nego kao poruka međunarodnoj zajednici da li će Srbija prihvatiti ili ne francusko-nemački predlog, smatra Popović.

Naša sagovornica ističe i netransparentnost Beograda u dijalogu sa Prištinom.

– Da predlog postoji, da je izmenjen pa ponovo upućen Beogradu i Prištini, nikada nismo čuli prvo od srpskih vlasti, već od evropskih ili kosovskih zvaničnika. Tako zvanični Beograd nastavlja sa praksom potpune netransparentnosti u dijalogu sa Prištinom. Bez obzira obećanja, građani Srbije do dan danas o predlogu znaju jedino ono što su pustili pojedini mediji, napominje novinarka EWB.

Ona dodaje da, kako kaže, ako je verovati izjavama ministra spoljnih poslova Ivice Dačića – ovaj predlog nije nešto na šta će Srbija pristati, napominjući da nije najjasnije šta je osim pretpostavke da je Kosovo nezavisna država u ovom predlogu za srpsku stranu i sporno i neprihvatljivo.

– To što se polazi od te pretpostavke nije iznenađenje s obzirom da i Francuska i Nemačka priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, zato nam je potrebno više konkretnih informacija da li predlog nudi bilo kakve benefite za Srbe na Kosovu.  Verujem da zbog trenutne bezbednosne situacije na severu i činjenice da je francusko-nemački predlog zvanična pozicija Evropske unije, prostor da Srbija ali i Kosovo nešto odbijaju biće manja, smatra Popović.

Politikolog Ognjen Gogić smatra da je ovakav način izražavanja premijerke nediplomatski i da Brnabić oko Kosova u poslednje vreme često cinično tvituje, ali da nije siguran da li to pre svega predstavlja podilaženje domaćoj javnosti. Dodaje da takav nediplomatski rečnik ima uticaj na međunarodne odnose jer krši diplomatski bonton i kurtoaziju.

– Ne bih to konkretno povezivao sa francusko-nemačkim predlogom jer je tako komunicirala i na Tviteru sa Eskobarom, već je to generalno namera da se Srbija konforira sa Zapadom, da se naruše odnosi što samim tim onemogućava dalji razgovor po brojnim pitanjima, ne samo o ovom predlogu. Žele da se probudi antagonizam i sem što se svađaju sa Prištinom svađaju se Zapadom, stvarajući tako atmosferu u kojoj ne može ni o čemu da se govori pa ni o francusko-nemačkom predlogu, ocenjuje Gogić.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode rekao je u ponedeljak da smatra da barikade na severu KiM treba ukloniti pre Božića i da je zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na KiM „apsurdan i neprihvatljiv“.

Brnabić mu je, između ostalog, ocenila na Tviteru da su Rodeove izjave, osim ako nije „loše interpretiran ili je imao moždani udar pred intervju” „duboko zabrinjavajuće”, jer se eksplicitno preti Srbima, te rekla da su ambasadorove reči čvrste kao i Deda Mrazove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari