Uvođenje carina ugrozilo 10.000 radnih mesta u BiH 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković izjavio je danas da je u BiH ugroženo 10.000 radnih mesta odlukom Kosova da uvede 100 odsto carine na bh. proizvode.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu istaknuto je da izvoz iz BiH u zemlje CEFTA čini 15 odsto ukupnog bh. izvoza, dok Kosovo predstavlja samo četiri odsto bh. izvoza u zemlje CEFTA, preneo je Klix.ba Vuković je rekao da BiH na Kosovo izvozi robu u 10 puta većoj vrednosti nego što uvozi, zbog čega uvođenje kontramera ne bi imalo efekta.

„Ušlo se u sferu političkog delovanja što Komora ne bi smela da posmatra na takav način, ali mora naći neke odgovore za privrednike i dali smo punu podršku Predsedništvu BiH i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za preduzimanje svih potrebnih mera“, naveo je Vuković.

Dodao je da je prava adresa za ovu situaciju Evropska komisija kao nosilac CEFTA, jer unutar tog trgovinskog sporazuma ne postoji mehanizam za rešavanje sporova.

Precizirano je da jedna petina bh. izvoza na Kosovo su proizvodi iz RS, dok ostatak čine proizvodi iz FBiH. Glavni izvozni proizvodi iz BiH na tržište Kosova su mleko, ulje i papirna galanterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari