Sagovornici Danasa o Vučićevom "devojčice": Uvredljivo je biti građanka čiji je predsednik bahat i neotesan lik 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se zbog toga što je rekao da su članovi Predsedništva Narodne stranke „devojčice“, dok je objašnjavao razloge verbalnog incidenta sa članovima NS i Vuka Jeremića u Predsedništvu Srbije, koji umalo da nije prerastao u fizički.

Međutim, predsednik Srbije zasnovao je svoje “izvinjenje” izgovorima da je mu takav pogrdan naziv za devojčice ostao od “uličarskog” i “navijačkog” načina života dok je bio mlađi.

Podsetimo, Vučić se izvinio danas zbog toga što je rekao da su članovi Predsedništva Narodne stranke „devojčice“. On je rekao da mu je to izletelo iz usta i da mu je to ostalo iz vremena kada je bio navijač.

O tome da li se korišćene uvredljivog tona u govoru za devojčice može ikako pravdati, pogotovo pozivima na iskustvo odrastanja na ulici ili na navijačkim tribinama, sagovornici Danasa kategorično kažu – ne.

– Lepo je što u poslednje vreme uvodimo praksu izvinjenja, ali sad je red da naučimo kako se daju iskrena izvinjenja. Nisam stekla utisak da se predsednik izvinio direktno devojčicama, a njih je uvredio. Nemam nameru da ulazim u opravdanje o “navijačkim danima” – kaže za Danas Jovana Gligorijević, novinarka lista Vreme.

Takođe, napominje ona, ima jedna posebna grupa kojoj je dužan izvinjenje, a to su devojke koje su kao devojčice zlostavljane u IS Petnica.

– Kad god i ko god je pokušavao da politizuje temu seksualnog nasilja, pisala sam i govorila da je to problem stariji od Vučića i da ga ne treba dovoditi u vezu sa njim (slučaj Palma izuzimam). Zato smatram da je predsednik, poredeći Petnicu i Krušik uvredio sve žene koje su tamo zlostavljane i dužan je i njima izvinjenje, ali pravo – ističe Jovana Gligorijević.

Ako ne zna da sastavi izvinjenje, zaključuje ona, ima u ovoj zemlji ekspertkinja za nasilje koje mogu da ga posavetuju.

– Uvek se pitam šta je u glavama tih ljudi koji misle da je biti devojčica – uvreda. Devojčice su divne, hrabre, pametne, radoznale i plemenite. Neke devojčice su snažne i kad to žele, mogu da budu opasne… Zar ni jednu ne poznaju?! … – kaže u izjavi za Danas dramaturškinja Milena Minja Bogavac.

Ipak, dodaje ona, u ovom konkretnom slučaju, mnogo je čudnije kako se predsednik republike, državnik, lice na funkciji koja treba da odražava jedinstvo svih građana, uopšte nađe u “uličarskoj” situaciji, gde se koriste uvrede, ma kakve one bile.

– Nije uvredljivo biti devojčica! Uvredljivo je biti građanka zemlje koju predstavlja uličar. Nevaspitani, neotesani, bahati lik s kojim ni jedna dobra devojčica nikad ne bi htela da se druži! Gora od te uvrede je samo zastrašujuća činjenica da smo baš takvog mi izabrali – zaključuje sagovornica Danasa.

Prema rečima profesorke Univerziteta u Beogradu, Biljane Stojković, ovde je reč o “najbednijem uličnom rečniku”.

– Ali i rečnik ukoji je predsednik SNS-a uveo, na velika vrata, u politički govor. Primitivizam, mržnja i nasilje jesu ključne reči naprednjačke politike. Pojam „devojčica“ u upotrebljenom kontekstu govori o kompletnom odnosu primitivaca prema našoj stvarnosti. Nesreća je u tome što su ti primitivci kreatori naših života čitavu deceniju – ističe Biljana Stojković za Danas.

Podsetimo, predsednik Srbije je uvredu devojčicama opravdao sledećim rečima: “Sišao sam i izletela mi je reč zbog koje se izvinjavam građanima Srbije. Sišao sam i rekao „Ajde evo došao sam linčujte mene devojčice“. Glavni je napad na to što sam rekao devojčice. Pogrešio sam i izvinjavam se, ostalo mi s ulice kad sam imao 20 i kusur godina. Ne kajem se i na taj deo života sam ponosan. Moja odluka je bila da siđem. Nema ništa lepše na svetu od devojčica” naveo je Vučić.

On je potom sa ponosom, kao i mnogo puta do sad, govorio o svojim navijačkim danima, provedenim na fudbalskim tribinama, očito, stavljajući do znanja građanima Srbije do znanja, da on, ipak nije ta “devojčica” koja se povukla pred funkcionerima Narodne stranke koji su došli u Predsedništvo Srbije i, takođe, istakli se vrlo primitivnom komunikacijom u susretu sa Aleksandrom Vučićem.

Dodajmo da je predsednik Srbije kao odbrambeni argument usled kritika da je u pogrdnom smislu iskoristio pojam “devojčice” iskoristio i to da ima ćerku, ali i da je “u rukama držao svoju rođenu mrtvu bebu, koja je trebalo da se zove Beba…”.

Goran Miletić, direktor Civil Rights Defenders za Evropu, kaže za Danas da izvinjenje  predsednika Srbije devojčicama nije samo ta rečenica već još jedno predstavljanje realnosti u Srbiji, onako kako je predsednik vidi.

– On i dalje ne vidi napade i mržnju prema svim građanima Srbije, nedostatak vladavine prava i slobodu medija, već ponavlja sve incidente u kojima su,  kako kaže, on i predstavnici vlasti žrtve. Što se tiče izvinjenja zbog prošlosti, mnogo korisnije za Srbiju bi bilo izvinjenje žrtvama ratnih zločina koje su stradale od strane srpskih snaga, ali je očigledno da predsednik ne zagovara takvu politiku – zaključuje Goran Miletić za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari