Oliver Varhelyifoto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji razgovarao je danas u Briselu sa potpredsednikom kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o podnošenju zahteva za članstvo Kosova u EU.

„Skorašnja aplikacija Kosova za početak procesa pristupanja EU bila je tema razgovora“, objavio je Varheji na Tviteru uz fotografiju sastanka sa Bisljimijem.Poratprolka Evropske komisije Ana Pisonero rekla je na brifingu za novinare u Briselu da su procedure za apliciranje za članstvo perecizne i da nije na Evropskoj komisiji da to komentariše.

„Kosovo je samo javno objavilo da namerava da podnese aplikaciju za članstvo u EU. Nije na nama da komentarišemo. Ugovor EU jasno precizira procedure za podnošenje aplikacije za članstvo. Na Savetu EU je da to razmotri kada aplikacija bude podneta“, rekla je ona.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani zvanično najavila da će Kosovo do kraja godine podneti zahtev za članstvo u EU.

Da bi status kandidata bio odobren potrebna je jednoglasna odluka svih 27 članica, od kojih pet (Kipar, Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka) ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari