Vasić: Govornik u Skupštini nema pravo da se poslaniku obraća neposredno, niti da iznosi lične podatke i ocene o drugim licima 1foto FoNet/Vlada Peđa Vučković

Govornik u Skupštini nema pravo da se poslaniku obraća neposredno, niti da iznosi lične podatke i ocene o drugim licima, kaže Milena Vasić iz Jukoma, dok advokat Jovica Todorović smatra da je rasprava u Skupštini Srbije povremeno bila van konteksta političke argumentacije.

On je u serijalu Kvaka 23 novinske agencije FoNet istakao da nije politički argument ni kada u debati kažete da vaš sagovornik nije u pravu zato što ima klempave uši, a ni kada on odgovori retoričkim pitanjem „koliko ti dece hraniš“.

”To su jasno poruke koje imaju za cilj da omalovaže sagovornika, a to je nedopustivo i kada je reč o političarima, i kada je reč o javnim ličnostima”, objasnio je Torodorić i naglasio da niko nema obavezu da trpi tako nešto.

Kako rekao u razgovoru s Tamarom Skrozza, nužno je da se uspostavi balans između zaštite prava ličnosti i slobode izražavanja, za šta postoje kriterijumi u odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Prema njegovim rečima, suština je da se ispitaju ličnosti učesnika u debati, jer Sud daje strožije kriterijume za javne ličnosti, posebno nosioce javnih funkcija.

”Ukoliko je nešto izrečeno u kontekstu javne debate, o temi koja ima javni značaj, dozvoljene su i provokativne i oštrije izjave i poruke koje mogu biti čak i uvredljive”, napominje Todorović.

Istovremeno, Vasić ukazuje da tokom aktuelnog zasedanja parlamenta došlo do povrede ličnih prava, jer ono što je javno izneto o nekim osobama uopšte nije bilo u interesu javnosti.

Kako je izjavila FoNetu, predsedavajući Skupštine je bio dužan da reaguje zbog kršenja Poslovnika, ali se to nije dogodilo, kao što ni inače predsedavajući ne reaguje.

Ona još postavlja pitanje nedosledne primene Etičkog kodeksa Narodne skupštine, jer je pritužba mogla biti podneta i na osnovu tog dokumenta.

Kako je predočila, u slučaju otkrivanja podataka o studentu Pavlu Cicvariću, na delu je bio izuzetan, možda i jedan od najvećih pritisaka na aktiviste, upravo zato što dolazi iz zakonodavnog tela.

”Svrha je ućutkivanje, i to ne samo ućutkivanje pojedinca koji je javno izložen ruglu, već i poruka svima ostalima da će tako proći ako se usude da se bave aktivizmom koji je protiv te politike”, upozorila je Vasić.

Prema njenom viđenju, u pravnim i demokratskim državama takvo ponašanje se kažnjava politički, kada na izborima građani odluče da ne podrže tu retoriku.

I Todorović ukazuje da Cicvarić nije javna ličnost i da ima pravo na politički stav, kao i svi građani.

On podseća da svakom građaninu pripada pravo da učestvuje u javnim poslovima u svom gradu i državi.

”Kao što se sloboda, kad tiranin misli da je ugašena, rasplamsa iz pepela, ja verujem da se i dobro u ljudima, kada se pomisli da je potpuno zatrveno, iznova afirmiše, tako da ja verujem u čoveka i verujem u dobro u ljudima”, zaključio je Todorović u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari