Vasić: Veliki potez Koridora što je uvažio zahteve meštana i lokalne samouprave 1Foto: Z. Panić

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je danas za TV Pirot, povodom potisivanja ugovora  Koridora Srbije sa Kompanijom Integral inženjering o izgradnji petlje „Sopot“ kraj Pirota , da je to veliki potez Koridora, što je uvažio zahteve i meštana i lokalne samouprave.

“Izgradnjom auto-puta, a ne Sopotske petlje, jednostavno ne postoji veza između lokalnog puta Pirot -Bela Palanka i Pirot ka selu Temska i Knjaževcu. Mi smo navikli na Sopotsku petlju i ovo je da ponovim veliki potez. Radila se projektna dokumentacija, i za uzimanje zemljišta ,pripremni radovi su dugo trajali,investiraće se oko 2 miliona evra u izgradnju  petlje ”Sopot’’,rekao je Vasić.

On je izrazio nadu da će uskoro da počnu radovi na izgradnji ove petlje ali i na proleće radovi i na onim deonicama na kojima je lokalna samouprava u Pirotu insitirala.

“ Insistirali smo da se obnove putni pravci, od ‘Sadukovog bunara’ ka Babušnici,a onda od ‘Malog mosta’ u gradu do kamenoloma ‘Kitka’ ka Planinarskom domu ka Staroj planini. Tu treba da se radi još jedna deonica, pre i posle manastira  Sveti Ilija ka selu Rsovci, a onda deo puta od Visočke Ržane ka Slavinji i Izatovcima, i deo puta od skretanja za Sukovo do manastira Sukovo.Dakle to su značajni putni pravci koji treba da budu obnovljeni tokom ovog proleća”, rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, dalji ekonomski napredak bez putne infrastrukture nema napretka.

“Raduje me da sa naporima Koridora , naporima države i lokalne samouprave,a to je jedna jedinstvena celina, idemo u novi inveticioni ciklus”,rekao je Vasić.

Koridori Srbije su, uvažavajući zahteve meštana sedamnaest sela iz okoline Pirota i lokalne samouprave, izradili projektnu dokumentaciju, obezbedili sredstva iz ušteda u okviru zajma Evropske banke za obnovu i razvoj i sproveli javnu nabavku za izgradnju veze navedenih državnih puteva, na istom mestu posle izgradnje autoputa između njih.

Izgradnjom Petlje „Sopot“ rasterećuje se zona Petlje Pirot Zapad, jer će deo lokalnog i tranzitnog saobraćaja koristiti ovu vezu. Pored prednosti za lokalno stanovništvo, odnosno pristupa imanjima sa leve strane Nišave, ostvaruje se najkraća i najbrža veza Bele Palanke i Pirota sa parkom prirode Stara planina, manastirom u selu Temska, Knjaževcem, daje se podsticaj razvoju turizma i opštem napretku staroplaninskih sela i gravitirajućih delova Istočne Srbije, navodi se u saopštenju.

Projektna dokumentacija predviđa izgradnju dve trokrake raskrsnice sa denivelisanom saobraćajnicom koja se preko nadvožnjaka ukršta sa autoputem. Dužina natputnjaka je 104, 9 metara, dužina saobraćajne veze je 362 metra.. Vrednost radova je oko 2, 2 miliona. Rok za završetak radova je godinu dana, kaže se u saopštenju Koridora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari