"Mnogi pripadnici Zemunskog klana bili su članovi SRS": Bojan Pajtić o Vučićevim suzama i kuknjavi preko telefona tokom "Sablje" 1Foto: EPA PHOTO SASA STANKOVIC

U toku akcije “Sablja” ja sam bio šef poslaničke grupe većine u Skupštini Srbije, a Aleksandar Vučić je bio tek treći čovek po broju poslanika minorne Srpske radikalne stranke. Naravno, on je zvao na telefon mene, a ne ja njega. Zbog svega toga više nego komično zvuči njegova teza da sam mu podnosio bilo kakav izveštaj, što je izjavio još 2019. godine govoreći o tome kako je godinama prisluškivan.

Možda je mislio da se pod podnošenje izveštaja može podvesti razgovor u toku koga je on, ridajući, ponavljao: “vi ćete nas hapsiti, vi ćete nas hapsiti”, a ja mu odgovorio da će se hapsiti kriminalci, a ne politički protivnici – kaže za Danas Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Kako dodaje, Vičićeva panika i suze bili su posledica okolnosti da su mnogi članovi Zemunskog klana bili istovremeno i članovi SRS.

– Međutim, nije bilo indicija da je Vučić na bilo koji način upleten u atentat. On je, konačno, večito bio u senci Šešelja i Tome Nikolića i služio za donošenje bureka i ostalih potrebština, pa su njegovi strah i panika bili, pre svega, posledica njegove prirode, a ne njegovih dela – dopunjava Bojan Pajtić izjavu koju je dao u dokumentarnom filmu „Zoran Đinđić – priča o Srbiji“ kako ga je posle ubistva nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. nazvao telefonom tada član Srpske radikalne stranke, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, „potpuno u strahu i panici“.

„Vučić me nazvao telefonom, rida, kaže ‘vi ćete nas hapsiti’, potpuno u strahu i panici, ‘zašto bismo vas hapsili, zašto ćemo hapsiti političke protivnike, pobogu, hapsiće se kriminalci i ubice’“, ispričao je Pajtić u dokumentarcu.

Svestan sam da će režim pokušati da demantuje ono što sam rekao, ističe sagovornik Danasa, pozivajući ih da učine, kako kaže, samo jedno: Neka puste snimak razgovora u javnost.

– Ne transkript koji će “medijski tim” da obradi kako želi, nego baš snimak – kao učesnik razgovora dajem saglasnost da se to učini. Ukoliko to ne budu želeli, neka naredna vlast hoće. Snimak će pokazati da Vođa nije nekakav Supermen kome su svi odvajkada “podnosili izveštaje”, već je prilično plašljivo stvorenje koje lako pusti suzu. Oni koji razmišljaju svojom glavom su to mogli da shvate i iz okolnosti da se isti taj Supermen nijednom u 11 godina nije usudio da ode na televizijski duel sa nekim opozicionim političarem – kaže Bojan Pajtić.

"Mnogi pripadnici Zemunskog klana bili su članovi SRS": Bojan Pajtić o Vučićevim suzama i kuknjavi preko telefona tokom "Sablje" 2
foto FoNet Milica Vučković

Potom ističe sledeće: “Svi se sećamo afere u kojoj je Aleksandar Vučić tvrdio da ga je prisluškivala policija u vreme kada je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova bio Nebojša Stefanović. Aleksandar Vulin, koji se u jeku afere nalazio na čelnoj poziciji MUP-a je, verovatno nehotice, priznao da se prisluškivanje dogodilo zato što su Vučić i članovi njegove porodice imali telefonsku komunikaciju sa, ni manje ni više nego 26 (i slovima dvadeset i šest) lica koja su bila predmet policijske obrade”.

– Okolnost da su predsednik države i njegovi najbliži komunicirali sa 26 potencijalnih kriminalaca je, brže – bolje, cela medijska mašinerija SNS pokušala da gurne pod tepih – kaže sagovornik Danasa.

U tom zabašurivanju je, napominje, najaktivniji bio Aleksandar Vučić koji je po svom običaju javnost zatrpavao uglavnom nebitnim informacijama, da se o onim koje su važne, ali negativne po njega, više ne bi govorilo.

"Mnogi pripadnici Zemunskog klana bili su članovi SRS": Bojan Pajtić o Vučićevim suzama i kuknjavi preko telefona tokom "Sablje" 3
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

– Psihološkim rečnikom govoreći, ideja je bila da se od šume ne vidi drvo. U toj kakofoniji, Vučić je, da bi objasnio kako je prisluškivanja oduvek bilo, ispričao da ima saznanja da je u toku akcije “Sablja” prisluškivan razgovor koji je vodio sa mnom, tokom koga sam mu ja, parafraziram, “podneo izveštaj” o tome šta se dešava sa navedenom akcijom – kaže Bojan Pajtić.

Nije, naravno, priložio snimak tog razgovora, ističe bivši predsednik DS, jer bi snimak pokazao koliko je netačan kontekst u kome je preneo sadržinu razgovora, koji se zaista dogodio.

– Nisam tada reagovao na njegove tvrdnje, jer oduvek smatram da je neprimereno i neukusno prepričavati telefonske razgovore koje ste vodili sa nekim, pa makar to bio i predsednik SNS-a koji u poslednjih nekoliko godina gura ovu zemlju u političku, ekonomsku i civilizacijsku propast. Međutim, u toku snimanja emisije o 20-toj godišnjici atentata na Zorana Đinđića, autor emisije, Filip Švarm, postavio mi je pitanje o tom razgovoru, na koje sam, s obzirom na temu emisije, bio obavezan da odgovorim – zaključuje Bojan Pajtić.

"Mnogi pripadnici Zemunskog klana bili su članovi SRS": Bojan Pajtić o Vučićevim suzama i kuknjavi preko telefona tokom "Sablje" 4
foto Stanislav Milojković

Podsetimo, Aleksandar Vučić je 2019. godine, govoreći o kontinuitetu njegovog prisluškivanja od strane službi bezbednosti rekao da „Mera kompletnog praćenja mojih komunikacija je ukinuta 13. decembra 2000. godine da bi u vreme vanrednog stanja posle ubistva Zorana Djindjića, tadašnji direktor BIA samostalno, bez odluke suda, doneo odluku da me prisluškuju zbog navodnih veza sa podzemljem. Više od pola mojih ‘kriminalnih’ veza su telefonski razgovori sa Bojanom Pajtićem a ključna je veza sa Šešeljem koji mi je rekao kakvo saopštenje da objavimo povodom navoda o njegovim vezama sa kriminalcima“, rekao je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari