Velika vežba NATO specijalnih snaga u susedstvu Srbije 1Foto: Beta/Saša Đorđević/MO

Velika vežba specijalnih jedinica šest zemalja članica NATO, pod nazivom „Ukršteni udar 23“, počela je na nekoliko poligona u Rumuniji i trajaće do 18. maja.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, u vežbi učestvuje oko 500 pripadnika oružanih snaga Rumunije i 100 primeraka borbene tehnike na kopnu, moru i u vazduhu, kao i 100 vojnika iz zemalja članica NATO.

Vežba se održava do 18. maja na velikim poligonima rumunske vojske.

Uz domaćina Rumuniju, učestvuju i specijalci iz Bugarske, Poljske, Portugalije, Španije i SAD. Prisutni su i posmatrači iz oružanih snaga Gruzije, Jordana i Moldavije.

Cilj vežbe „Ukršteni udar“ je da se razvije sposobnost zajedničkog izvođenja vojnih operacija, među zemljama učesnicama.

To se postiže zajedničkim planiranjem i izvođenjem združenih misija i operacija specifičnih za specijalne snage, kao i usklađivanjem procedura u multinacionalnom okruženju u svrhu promocije regionalne bezbednosti, pre svega u oblasti Crnog mora.

Zadatak koji je postavljen pred učesnike vežbe je da se trenira u što realnijim uslovima, po fiktivnom scenariju, uz učešće komandi taktičkog i operativnog nivoa, uz multinacionalni sastav i učešće više institucija.

Na prethodnoj vežbi „Ukršteni udar 21“ oružane snage Rumunije dobile su sertifikat da mogu da izvode tako složene vežbe specijalnih jedinica zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja.

Ove godine na vežbi, medjutim, učestvuje manji broj ljudi.

Na „Ukrštenom udaru 21“ učestvovalo je više od 800 vojnika, oko 100 vozila, plovila i vazduhoplova iz Rumunije, kao i još oko 150 specijalaca iz SAD, Grčke, Bugarske, Velike Britanije, Holandije, Portugala, Moldavije i Gruzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari