Kako izgleda verzija francusko-nemačkog plana za Kosovo koju je objavio Koha ditore 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Prištinski portal Koha Ditore objavio je tekst za koji se veruje da je predloženi „Osnovni sporazum između Kosova i Srbije“, koji je dvema stranama dostavljen još u avgustu, a u međuvremenu su visoki funkcioneri EU rekli da je on ažuriran i da je sada to zvanični predlog svih 27 članica Unije.

Izvori portala su rekli da je ovo verzija bez ažuriranja koja su napravljena u međuvremenu, ali tvrde da nije bilo promena u najvažnijim članovima i idejama.

U predlogu sporazuma koji je objavila Koha se navodi:

Ugovorne strane svesne svoje odgovornosti za očuvanje mira, predane doprinosu plodonosnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi, shvatajući da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalne celovitosti i suvereniteta, kao i zaštita nacionalnih manjina, osnovni uslova mira, a polazeći od istorijskih činjenica i ne prejudicirajući različite stavove o osnovnim pitanjima, uključujući i pitanje statusa, dogovorile su sledeće:

Član 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava, međusobno će priznavati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice vozila i carinske pečate.

Član 2

Obe strane će se voditi načelima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onima o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalne celovitosti, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

Član 3

U skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija, strane će svaki nesporazum rešavati isključivo mirnim putem i uzdržavaće se od pretnje silom ili od upotrebe sile.

Član 4

Strane polaze od pretpostavke da nijedna od ne može zastupati drugu u međunarodnoj oblasti, niti delovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5

Obe strane podržavaće svoje težnje da postanu članice Evropske unije.

Član 6

Iako ovaj temeljni sporazum predstavlja važan korak ka normalizaciji, obe strane će nastaviti proces dijaloga koji vodi EU, koji će dovesti do pravno obvezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Strane su saglasne da u budućnosti prodube saradnju u područjima ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosuđa i sprovođenja zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih osoba i drugih oblasti.

Član 7

Obe strane su posvećene postizanju konkretnih dogovora u skladu s relevantnim instrumentima Saveta Evrope i korišćenju postojećih evropskih iskustava, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i mogućnost pružanja usluga u nekim specifičnim oblastima, uključujući mogućnost finansijske pomoći iz Srbije i kanale direktne komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpske verske i kulturne baštine, u skladu s postojećim evropskim modelima.

Član 8

Strane će razmeniti stalne misije, koje će biti smeštene u sedištima vlade, a praktična pitanja vezana za raspoređivanje misija biće posebno obrađena.

Član 9

Strane ističu posvećenost EU i drugih donatora stvaranju posebnog paketa finansijske pomoći za zajedničke projekte dve strane za ekonomski razvoj, povezanost, zelenu tranziciju i druge ključne oblasti.

Član 10

Strane će osnovati zajedničku komisiju, kojom će predsedavati EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma, a obe strane potvrđuju svoju obavezu da sprovedu sve što je u okviru dijaloga dogovoreno u prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari