Veselinović: Proevropska opozicija bliža protestima 1Ispred Ustavnog suda Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Dijalog između vlasti i opozicije na oba koloseka, sa i bez stranih posrednika, ušao je u poslednju nedelju, ali kako tvrde predstavnici opozicije, učesnici u oba koloseka, slobodni izbori nisu ni na vidiku. Bojkot opzicija u iščekivanju 17 i 18. septembra, sastanka sa evroparlamentarcima i novog dokumenta, navodi da je u ovom trenutku bliža protestima, nego izlasku na izbore. A deo opozicije koji učestvuje u dijalogu sa vlašću, bez stranih posrednika kaže da će izaći na izbore, čak i ako izborni uslovi ne budu poboljšani.

A kakvi će izborni uslovi biti i da li će se nešto promeniti za sada nije poznato. Sastanak opozicije, bez eu- posrednika otkazan je krajem prošle sedmice, a novi, bar za sada nije zakazan. Vlast nije predočila ni svoj završni predlog, mada je iz ponuđenog sporazuma jasno da će sve ono na čemu je opozicija insistirala uglavnom biti odbijeno.

Neće biti razdvajanja izbora, neće biti ukinuta mogućnost da Vučić bude nosilac listi na svim izbornim nivoima, nema ograničenja maksimalnog iznosa koji može da se potroši u izbornoj kampanji, nema smanjenja broja potrebnih potpisa za predaju izborne liste na republičkom i pokrajinskom nivou, nema personalnih promena u REM-u i RTS-u. Nema pomaka po pitanju slobode medija i nema čvrstih kontrolnih mehanizama da će ono što je potpisano zaista biti i primenjeno, i to ne samo u mesec dana izborne kampanje, već u svih šest meseci do izbora.

“Srpski pokret Dveri, jedini predstavnik bojkot opozicije na tim pregovorima, postavio je svoje standarde bez kojih ne možemo potpisati sporazum, uprkos njegovim dobrim strana koje su od manjeg značaja. Moramo videti konkretne pomake u medijima, opozicija mora imati svoje članove u RIK-u, a Radna grupa mora dobiti konkretna ovlašćenja da nadzire primenu sporazuma i kompletan izborni proces do kraja”, kaže za Danas Boško Obradović , lider Dveri.

Aleksandar Šešelj, funkcioner SRS za Danas navodi da još nije pozato do kojih izmena u izbornom procesu će doći, da je SRS i dalje na stanovištu da mora doći do korenitih promena u informativnom programu RTS, ali da će na kraju o učestvovanju na izborima odluku doneti stranački organi.

Žika Gojković iz POKS-a, kaže da su oni već otpočeli kampanju, da su promovisali Miloša Jovanovića, lidera DSS kao svog predsedničkog kandidata i navodi da je u izbornim uslovima došlo do nekih pomaka, doduše skromnih, ali da bi apstiniranje od četiri godine bilo pogubno.

U opoziciji koja učestvuje u dijalogu bez posrednika eu parlamentaraca veruju da će se na ovom koloseku završnica odigrati kao na pijaci, da će na sastanak doći Vučić i da će “kao pravi darodavac” načiniti neke ustupke opoziciji, kako bi i tu pobrao poene.

Bojkot opozicija od velikog finala pregovora sa eu -posrednicima ne očekuje mnogo.

“U ovom trenutku proevropska opozicija je bliža protestima, nego odluci da izađe na izbore. Ali ne odustajemo od razgovora, daćemo još jednu šansu međustranačkom dijalogu kako bi se politička kriza u Srbiji rešila na miran način. Mada je predloženi nacrt sporazuma o izbornim uslovima koji su uradili evroparlamentarci, uvredljiv za građane Srbije”, kaže Veselinović za Danas

On napominje da bi u sporazumu trebalo da piše ono što može da se izvrši i što odgovara zemlji na evropskom kontinentu.

“Da niko ne sme ljude da prisiljava kako da glasaju i da to kontroliše neko kome verujemo. Da glasovi ne smeju da se kupuju i da se za kršenje toga ide u zatvor. Da se na RTS-u pojavi neko i da može da kaže nešto, bez da ga neko prekida i da to vreme odgovara vremenu Vučićevih „simultanki“. I da to neko kontroliše. I naravno potrebno je da imamo šest meseci slobodan RTS, a ne par dana pred izbore. To je ključno”, ističe Veselinović.
A u Narodnj stranci još ne žele da govore kojoj opciji su bliži, protestima, bojkotu ili izlasku na izbore. Napominju da fer i slobodni izbori nisu na vidiku, ali da istovremeno ne treba donositi konačne i radikalne odluke. Ističu da je potrebno sačuvati strpljenje i još jednom pokušati da se mirnim putem dođe do poboljšanja izbornih uslova, koliko god to danas izgledalo malo verovatno.

„Još nije došlo vreme da se preduzmu radikalni koraci, ali nije isključeno da će do toga morati da dođe “ , poručuju iz Narodne stranke , dok u Stranci slobode i pravde ne žele uopšte da govore o svojim budućim potezima .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari