Veselinović: Saradnja sa drugima da, ali bez kompromisa oko stvari u koje verujemo 1BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Pokret Ne davimo Beograd, koji je danas prerastao u stranku Zeleno-levi front, pokazao je da može da sarađuje sa svima, ali je pokazao i da je ta saradnja „bez kompromisa“ oko stvari u koje verujemo, izjavio je šef odborničke grupe te stranke u Skupštini grada Beograda Dobrica Veselinović.

„Te stvari su da Srbija može i mora postati solidarno društvo, da mora da postane društvo u kome se uvažavaju različitosti, u kome kažemo ‘ne’ nasilju, u kome kažemo da je antifašizam vrednost za koju se zalažemo“, istakao je Veselinović u svom obraćanju nakon osnivačke skupštine Zeleno-levog fronta.

Istakao je da su članovi te stranke sve postigli sami i da nikome ništa ne duguju.

„Ovaj naš poduhvat je jedno međusobno nagovaranje da ne odustanemo, da se ne plašimo i da pokažemo drugima da kada nas je pet, biće nas 50, kada nas je 50, biće nas 500… Ovaj put niko nije prešao jednostavno“, rekao je Veselinović.

Naveo je da su na izborima u aprilu 2022. godine ostvarili rezultat kakav niko nije očekivao od njih, jer se smatralo da govore o temama koje „nikoga ne zanimaju“.

„Ušli smo u institucije i pokazali smo da možemo da se borimo i da možemo da budemo egal sa svima. Pokazali smo da umemo da iskoristimo svaku priliku i u gradskom i nacionalnom parlamentu postanemo, ja bih rekao, opozicija kakvu ova Srbija treba da ima“, kazao je on.

Govoreći o masovnim ubistvima u beogradskoj osnovnoj školi i u selima u okolini Mladenovca, Veselinović je naveo da se to desilo jer građani u Srbiji „već više od deset godina žive nasilje“.

„Živimo to da je svaki konflikt normalno razrešavati nasiljem. To je zato što nismo procesuirali sve ono loše što se dešavalo u prošlosti i nismo istražili zločine koji su činjeni u naše ime“, rekao je Veselinović.

Istakao je da je važno istrajati u zahtevima protesta „Srbija protiv nasilja“, ali da neće biti lako u toj borbi.

„Predstoje nam svakako izbori, preduslovi su jasni, o tome smo već pričali. Fer i poštena izborna utakmica je valjda nešto što treba da se podrazumeva, ali na žalost, ovde se ne porazumeva. Fer i pošteno medijsko izveštavanje treba da se podrazumeva. Na žalost, ovde se ne podrazumeva“, kazao je Veselinović.

Poslanica te stranke Jelena Jerinić kazala je da do pojave Ne davimo Beograd i Zeleno-levog fronta nije želela da se bavi politikom i da je mislila da ne mora da se učlani u bilo koju stranku, kao ni da bude na nekoj javnoj funkciji.

„Sve što se dogodilo, učvrstilo me je u uverenju da je u redu biti članica partije, ali ne bilo koje. Ta partija za mene je Zeleno-levi front, iako ja nisam glasala za taj naziv, ali šta da radimo, takva je interna demokratija“, rekla je Jerinić.

Govoreći o Statutu te stranke, koji je danas usvojen, kazala je da su statuti političkih stranaka u Srbiji manje-više jedni drugima slični, ali da je Statut Zeleno-levog fronta drugačiji.

„On je sa namerom drugačiji, jer smo drugačiji i mi. Kao što je Ne davimo Beograd građen iz početka, tako nastaje i Zeleno-levi front – on nastaje iz čiste ljubavi“, rekla je Jerinić.

Naglasila je da svi članovi te stranke veruju u taj Statut jer su u njemu saradnja, dogovaranje, solidarnost, briga, poštovanje različitosti, vladavina prava i odgovornost.

Poslanik te stranke Đorđe Pavićević kazao je da će Zeleno-levi front biti programska partija, mnogo više nego ona koja će brinuti isključivo o izbornom uspehu, ili zadovoljavanju ličnih ambicija.

Pavićević je kazao da njihov program možda jeste opšti dokument, ali da nikako neće biti poput programa vladajućih partija i njihove današnje politike.

„To je politička tragedija i ono što ja želim našoj partiji je da, ako joj se tako nešto dogodi, pre toga umre od sramote i da se ugasi, a ne da neko za 10 godina čita naš program i prepričava šta smo obećavali“, rekao je on.

Dodao je da program Zeleno-levog fronta ima dva važna segmenta, a to je ono za šta se oni kao stranka i građanska opozicija bore.

„To su vrednosti koje su jako važne za Srbiju i koje je ova vlast ugrozila. Reč je o podeli vlasti, vladavini prava, poštenim i slobodnim izborima. Na žalost, borimo se za njih na dosta elementaran način, a ne na način kako je to slučaj u razvijenim državama“, rekao je Pavićević.

Drugi deo programa, kako je dodao, fokusiran je na ono što smatraju svojim vrednostima za koje su se borili od samog osnivanja.

„To se tiče i zelenih politika, ali i nekih pojmova koji su danas dosta osramoćeni i često izbačeni iz diskursa, poput samouprave ili javne svojine, kolektivnog upravljanja… Sve ono što smatramo da čini solidarno i pravedno društvo, mi ćemo se boriti za te ideje“, kazao je Pavićević.

Predstavljanju stranke prisustvovali su i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i predsednik pokreta Srbija centar Zdravko Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari