Veterani OVK upali u dvorište Skupštine Kosova, sednica privremeno prekinuta 1Foto: N1

Sednica Skupštine Kosova je privremeno prekinuta nakon što su veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) upali u dvorište ovog zdanja nezadovoljni jer nisu uključeni u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, koji su poslanici usvojili u načelu 14. juna.

Ispred ulaznih vrata Skupštine sada su raspoređene specijalne policijske snage, piše RSE.

„Ovim poslanicima koji krše zakone, koji krše Ustav, nije mesto ovde“, rekao je vršilac dužnosti predsednika Udruženja ratnih veterana OVK-a Faton (Klinaku) Kljinaku.

Zatražio da je da se taj Nacrt zakona povuče, najavljujući u suprotnom proteste.

„Mogu slobodno da vam kažem da ćemo kada ovi (poslanici) budu na sednicamai, i mi biti ovde,“ rekao je on.

Okupljeni uzvikuju „Želimo svoja prava“ i „Želimo odgovor“.

Minimalna zarada trenutno iznosi 130 evra za radnike do 35 godina i 170 evra za radnike starije od 35 godina.

Boračka penzija na Kosovu iznosi koliko i minimalna plata ali Nacrtom zakona, koji je prethodno usvojila usvojila Vlada Kosova, neće biti povećana.

Protiv ovog zakona su bile opozicione Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) jer ne uključuje povećanje penzija za veterane bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Sednica Skupštine privremeno prekinuta

Sednica Skupštine Kosova je na zahtev opozicionih poslanika započela raspravom o veteranima, iako su na dnevnom redu bile druge tačke.

Poslanik iz redova Demokratske partije Kosova Rašit Ćalaj (Rahit Qalaj) je naveo da redovna zasedanja ne bi trebalo da se održavaju dok se ne reši pitanje boračkih penzija.

„Danas bi trebalo da nas bude sramota, posebno one koji su bili protiv da veterani dobiju povećanje u skladu sa minimalnom zaradom,“ rekao je Ćaljaj.

Arben (Gashi) Gaši iz Demokratskog saveza Kosova je naveo da Vlada nije uspela da ostvari dijalog sa veteranima.

Alijansa za budućnost Kosova je zatražila da se sednica prekine i da počne dijalog sa veteranima.

U međuvremenu su pojedini poslanici iz opozicionih partija blokirali skupštinsku govornicu i tako sprečili nastavak plenarne sednice.

Predsednik Skupštine Gljauk (Glauk) Konjufca je zatražio sastanak sa šefovima parlamentarnih grupa, jer nastavak sednice nije bio moguć.

Portparol Vlade Kosova Prparim Krueziu (Perparim Kryeziu) je ranije za RSE objasnio da do 2017. godine penzija veterana nije smela biti manja od minimalne zarade, ali da je te godine izmenjen Zakon o ratnim veteranima, te da to pravilo više ne važi.

Izmenom Zakona o ratnim veteranima 2017. godine predviđena je kategorizacija boraca na osnovu godina angažovanja u OVK, što znači da bi njihova primanje trebala da budu od 120 do 250 eura. Da bi taj zakon stupio na snagu, neophodno je da se napravi i konačna kategorizacija spiska veterana, što se do sada nije desilo.

Takođe, veruje se da je od oko 53.000 ratnih veterana, njih 20.000 lažno, a sudski postupak u tom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

Optuženi su bili bivši ministri odbrane Agim (Çeku) Čeku i Rustem (Berisha) Beriša, te bivši poslanici Škumbin Demaljiaj (Shkumbin Demalijaj), Nuredin (Lushtaku) Ljuštaku, Sadik (Halitjaha) Haljitjaha, Ćelje Gaši (Qelë Gashi), Šukri (Shukri) Buja, Ahmet Daku, Faik (Fazliu) Fazljiu, Smailj Eljezaj (Smajl Elezaj), Fadilj Šurdhaj (Fadil Shurdhaj) i Džavit Jašari (Xhavit Jashari).

Protiv njih se vodi postupak na osnovu optužnice Specijalnog tužilaštva Kosova u kojoj se izražava sumnja da je 19.500 osoba nezakonito dobilo status veterana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari