Vežbe sa Rusijom su novost, a ne sa NATO 1Foto: Fonet/ Kostadin Kamenov

Vežbe sa NATO nisu nikakva novost, one se održavaju godinama unazad.

Do sada smo imali brojne vežbe sa članicama NATO u bazi Jug, učestvovali smo na vežbama sa Severnom alijansom u Bugarskoj, Rumuniji, a i brojčano imamo mnogo vežbi sa NATO nego sa Rusijom. Ono što bih ja istakao kao novost jeste činjenica da ćemo uskoro po prvi put imati vežbu samo sa ruskom armijom, dakle samo naše dve vojske. E, to je novost, a ne vežbe sa NATO – ocenjuje za Danas Miroslav Lazanski, poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, upitan kako komentariše to što će se na jesen odigrati prva zajednička vojna vežba sa zemljama članicama NATO na teritoriji Srbije.

Na pitanja o saradnji sa NATO, sagovornik našeg lista odgovara o pojačavanju vojnih veza sa Ruskom Federacijom, podsećajući da do 2012. godine to nije bio slučaj.

– Mi u poslednjih nekoliko godina imamo intenzivne vojne vežbe sa Rusijom, a to nije bio slučaj ranije kada smo vežbali samo sa NATO. Mi treba da balansiramo dokle god postoje mogućnosti i okolnosti za balansiranje. Dakle, treba da imamo vojne vežbe i sa NATO i sa Rusijom. Da li je nekome drago zbog toga što će NATO da vežba na teritoriji Srbije, to je drugo pitanje. Da li će Rusima da smeta to što NATO vežba ovde? Sigurno da hoće. Kao što će EU i NATO da smetaju naše zajedničke vežbe sa Rusijom – ističe Lazanski za naš list.

On zaključuje da jedino što Vojska Srbije ne bi trebalo da čini jeste da ima vojne vežbe sa NATO u Ukrajini ili u baltičkim zemljama, jer to, kako kaže, bila direktna provokacija upućena Rusima.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je juče novinarima da „REGEX 2018“ nije NATO vežba, već da je to regionalna inicijativa koja postoji od 2013. godine. Prema njegovim rečima, Srbija je neutralna zemlja, koja neće ući u NATO dok je Aleksandar Vučić predsednik države i vrhovni komandant i dok je on ministar odbrane.

Radio Slobodna Evropa objavio je pre dva dana da će sledeće godine biti održana vojna vežba NATO-a u Srbiji i da je to potvrđeno u Ministarstvu odbrane. Srbija je do sada kroz Partnerstvo za mir kao posmatrač učestvovala u 20 vojnih vežbi NATO.

Vulin: Ovo nije vežba već Inicijativa

„Do sada se ta regionalna inicijativa sprovodila u Turskoj, BiH, Grčkoj, Jordanu, a iduće godine će biti kod nas. To je komandno-štabna vežba koja će biti podržana određenim računarskim simulacijama, i to su vežbe koje su se i ranije održavale na prostoru naše zemlje. Prva vežba takvog tipa urađena je 2010. godine. Ovo nije NATO vežba, već regionalna inicijativa i ništa drugo“, rekao je Vulin odgovarajući na pitanje novinara o NATO vežbi na teritoriji Srbije, juče u Valjevu.