VIDEO "Izbora na severu Kosova neće biti ako ih Beograd ne podrži": Andrić Rakić o pritiscima na Prištinu da odloži izbore 1foto: Printscreen/YouTube/Danas.rs

Milica Andrić Rakić, iz organizacije „Nova društvena inicijativa“, kaže da je situacija u Kosovskoj Mitrovici trenutno mirna, kao i da se ne vidi mogućnost novih protesta nalik onim od pre dva dana prilikom ulaska novoimenovanih članova Opštinske izborne komisije u prostorije opština na severu Kosova, kada je došlo i do bacanja eksplozivnih naprava od strane građana koji su protiv takvog postupka OIK protestovali.

Tada su novoimenovani članovi OIK pokušali da u prostorije uđu u pratnji Kosovske policije, ali usled protesta do toga nije došlo. U Severnoj Mitrovici bačene su dve eksplozivne naprave, od kojih jedna nije eksplodirala, te je onda njome morao da se pozabavi EULEX.

– Nakon reakcije ambasadora SAD u Prištini Hovenijera koji je osudio nasilno protestovanje, ali i konstatovao da nema uslova za izbore i zatražio njihovo odlaganje, navodi sagovornica Danasovog Jutjub kanala, koja dodaje da su slične poruke došle i od drugih međunarodnih zvaničnika, pa i vrhovnika misije EULEX-a.

Dešavanjima u opštinama na severu KiM od pre dva dana ogoljeno je da nema uslova za održavanje izbora raspisanih za 18. i 25. decembar nema uslova za izbora – te poručuje „da je od dana raspisivanja izbora svima bilo jasno da izbora neće biti ako na njima ne učestvuje Srpska lista, odnosno ako ih zvanični Beograd ne podrži“.

– Ovako izbori ne mogu uspešno da se organizuju. Izjave predsednika Centralne izborne komisije Kosova idu ka tome da će CIK da traži odlaganje izbora, ali samo odluka o odlaganju nije na njima, nego to mora da učini predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je izbore i raspisala. Postoje dve opcije – najizvesnije je da će pod pritiskom međunarodne zajednice doći do ponovne procedure prijava za izbore, njihovog odlaganja, a druga je da Kosovo odluči da nastavi sa organizovanjem izbora, navodi Andrić Rakić.

Naša sagovornica iz Kosovske Mitrovice kaže da u slučaju da odluče da će izbore ipak održe moraće da promene način organizacije, odnosno da to učine onako kako se to radilo pre 2013. godine. Pojašnjava da organizacija izbora nakon 2013. godine, podrazumeva korišćenje prostorija institucija Srbije, a takve su i one u koje su predstavnici OIK pokušali da uđu pre dva dana.

– Te institucije su srpske i bez odobrenja Srbije nije izvesno da će oni imati bezbedan pristup njima. Ali daleko veći problem od toga su glasačka mesta, koja su u velikoj meri bila u srpskim školama. Tek je to nezavislivo – da Beograd odobri pristup njima u procesu koji Beograd ne podržava. To su sve činjenice sa kojima će CIK morati da se suoči, ali mislim da oni već jesu, ali će sa njima morati da suoče čelnike kosovskih institucija koji iz nekog razloga do sada to nisu razumeli ili su odlučili da ignorišu činjenicu da nema mnogo objekata koje Vlada Kosova poseduje na Severu, navodi Andrić Rakić.

Pre 2013. izbori su bili takvi da su glasačka mesta bila samo u većinski albanskim naseljima na Severu Kosova, organizacija mobilnih ekipa, ili pak izmeštanje čitavog procesa u Južnu Mitrovicu „ali to nije praktično za Leposavić i Zubin Potok, donekle bi bilo praktično samo za Mitrovicu i Zvečan“.

Govoreći o najavljenoj poseti Prištini specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara, koji bi u ponedeljak trebalo da stigne u ovaj grad, dok u utorak u posetu prištinskim zvaničnicim dolazi Derek Šolet, specijalni savetnik američkog državnog sekretara.

Posete su pre svega, smatra, zbog francusko-nemačkog predloga, kao i eventualno o povratku Srba u institucije. Očekuje da će se povratkom Srba pre svega baviti Eskobar, a Šolek francusko-nemačkim predlogom.

– Ne verujem da će se oni u toj meri baviti baš zahtevima za odlaganje izbora. I ne dolazi zbog posete zbog toga. Ovde lokalni ambasadori i svi drugi upozoravaju da uslova za izbore nema, tu je određen pritisak, ali sada će se on sigurno pojačati jer je sada svima evidentno i onima koji nisu dobro bili upućeni u situaciju na Severu je jasno da je nemoguće organizovati izbore koji će ličiti na neki demokratski proces, navodi ona.

Upitana da li je to jasno i kandidatima za gradonačelnike iz srpske zajednice – Aleksandru Jablanoviću, kandidatu za gradonačelnika Leposavića, i Slađani Pantović, kandidatkinji za gradonačelnicu Zvečana, i šta očekuje nakon prekjučerašnjeg incidenta od njih – da se povuku kao što je to učinio kandidat iz Severne Mitrovice Aleksandar Arsenijević, odnosno izbore bojkotuju ili da ipak nastave učešće na njima, odgovara da s obzirom da pretpostavlja da izbora neće biti njihove kandidature nisu bitne.

– Nelogično bi bilo, posebno u slučaju Jablanovića koji je pored kandidature za gradonačelnika, podneo kandidaturu za odbornike u Skupštini opštine Leposavić sa čak dvadeset kandidata, da se sada predomisle i pozovu ljude na bojkot. Tako da mislim da ako do izbora ipak dođe ipak učestvuju. Isto očekujem i od Slađane Pantović. Ako se do sada nisu povukli – učestovaće, ali veće je pitanje hoće li izbora ipak biti. U slučaju da ih bude, mislim da imaju vrlo male šanse da pobede albanske kandidate ili da uopšte budu dovoljno konkurentni da sa njima učestvuje u drugom krugu, kaže Andrić Rakić.

Procenjuje da su ovo dvoje kandidata se za izbore prijavili, u slučaju Slađane Pantović radi političkog aktivizma jer je „sveža krv“ odnosno ranije nije bila na nekim funkcijama sem što se kandidovala na prethodnim izborima. U slučaju Jablanovića kaže da je situacija komplikovanija jer, kaže, predsednik PKS, ima „jednako lošu percepciju u kosovskoj javnosti kao i Srpska lista“, te da je zbog njegove pređašnje političek prošlosti sužen njegov prostor saradnje s kosovskim institucija.

Podsetimo da je Jablanović bio ministar u kosovskoj Vladi, ali je dao ostavku kada je u službenom vozilu, kojim je upravljao njegov brat Marko Jablanović, pronađen kokain.

Osvrćući se na istupe kosovskih zvaničnika, pre svega Kurtija i ministra policije Svećlje, nakon incidenta na Severu koji su, kaže istakli da će nastavi sa organizacijom izbora, a i dva člana CIK-a ispred Kurtijevog Samoopredeljenja su se na hitnom satanku izjasnili da su za organizaciju izbora.

Ipak, Andrić Rakić misli da unutar CIK-a neće biti većine za nastavak izbornog procesa, te će onda doći do izmene stava kosovskih institucija jer „ne mogu da kažu da u potpunosti ignorišeš objašnjenje Kosovske policije, stav i zahtev CIK-a“.

– To više neće biti zahtevi međunarodne zajednice, nego saveti nadležnih kosovskih institucija. Ne mogu da isključim da do te mere budu tvrdoglavi, ali svakako će teže biti ignorisati zahteve sopstvenih institucija. Ali to sve ako od CIK-a dođe ta većinska odluka i zahtev za odlaganje izbora, navodi Andrić Rakić.

Prvobitno su zvaničnici EU objavili kako su i Priština i Beograd dobili nove verzije francusko-nemačkog predloga, a ta je informacija potvrđena i od strane zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na pitanje da li se trenutno situacija „zateže“ oko održavanja izbora, ili i ovo pitanje se može posmatrati u kontekstu Šolc-Makronovog predloga naša sagovornica kaže da Kurtijeva vlada u Briselu ne nastupa uvek u korist kosovske pregovaračke pozicije, i da će krivica za eventualno odugovlačenje tenzija zbog izbora biti na Kosovu, kao što je to bilo u prethodnim slučajevima, poput tablica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari