Na lokalne izbore na Severu Kosova izlazi i nezavisna kandidatkinja iz Zvečana: "Srpska lista prima Kurtijeve pare, a priča o patriotizmu" 1foto: Printscreen/YouTube/RTK2

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana na prošlim izborima Slađana Pantović najavila je za Danas da će učestvovati i na narednim lokalnim izborima u ovoj opštini na Severu Kosova, koje je za 18. decembar raspisala kosovska Centralna izborna komisija na predlog predsednice Vjose Osmani, a koje će, bar po najavi, Srpska lista bojkotovati.

Na lokalnim izborima u Zvečanu prošle godine Pantović je bila kandidatkinja za Skupštinu i mesto gradonačelnice bila je Slađana Pantović, kao nezavisna kandidatkinja.

Ona je tada na izborima za gradonačelnika osvojila 86 odsto glasova, odnosno 1.57 odsto, ostavši tako ispod kandidata Srpske liste, a na izborima za Skupštinu 35 glasova ili 0.62 odsto, nedovoljno za mandat, ali osvojivši više od Kurtijevog “Samoopredeljenja”.

Pantović kaže da će izaći na izbore nezavisno od odluke Srpske liste, za koju kaže da ne zastupa interese sprksog naroda nego svoje lične interese, te da sprovode diktaturu kako bi bili jedini predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.

– Sprovode jednopartijski sistem. Srpska lista nisu svi Srbi, ja se protiv toga boram i prijaviću se za izlazak na izbore do kraja produženog roka. Prijavila bih se i ranije, ali nisam zbog privatnih obaveza, pa sam zakasnila, navodi Pantović.

Komentarišući Jablanovićevu tvrdnju kaže da Srpska lista ne bira sredstva da dođe do cilja.

– Srpska lista ne bira sredstva da dođe do cilja, oni sada gube mnogo. Bankomat im je u funkciju, a pričaju o patriotizmu. Ne znam šta im lično čini Kurti, niti sam za Vučića, niti sam za Kurtiju, niti me interesuju, niti sam za spisku za evre, ne primam kosovsku platu, samo srpsku. Za razliku od njih koji primaju pet-šest plata, kaže Pantović.

Moguće je da će u zadnjem momentu SL ipak izaći, jer je “od njih sve moguće i od njih čovek može očekivati i ono što je nemoguća misija”. Ovoj stranci je, smatra ova nezavisna aktivistkinja, glavni interes.

Upitana misli li da će je optuživati da je “Kurtijeva Srpkinja” odgovara da se sa takvim optužbama susretala i tokom proteklog izbornog procesa.

– Pričali su da „radim za Šiptare“ i da sam “šiptarska izdajica”. Mene to ne interesuje, njihova svaka uvreda na moj račun je za mene kompliment. Što me više vređaju daju mi još više snage da idem protiv njih, ne lično, nego protiv njihovih stavova i njihovog rada. Prisvojili su principe nepotizma, zaposlili su svoje rođake. U moju opštinu kada uđete tu su zaposleni svi – od Todosijevićevog bratanca, do njegove kume, ne znam koga više nisu zaposlili, još kučiće, mačke i ostale kućne ljubimce. Ne znam, možda su i oni na spisku, navodi naša sagovornica.

Na pitanje šta misli o bojkotu Srpske liste koja ovaj potez predstavlja kao sudbonosan za opstanak srpskog naroda na KiM kaže – “Kakav opstanak? Oni samo rade iz ličnih interesa”.

– Šta su uradili za deset godina za Srbe sa Severa Kosova? Šta? Sem što su zaposlili svoje rođake, prijatelje, koji primaju po pet plata i završavaju fakultete oni koji su polukvalifikovani koji veze nemaju sa politikom. Mene nije makao ni Kurti, ni niko drugi sa spiska, makao me je tadašnji gradonačelnik iz Srpske liste.

Objašnava da je u opštini radila 30 godina, a da je od 1999. godine počela da dobija novčanu pomoć u markama od UMNIK-a, da bi kasnije bila zaposlena u opštini u kosovskom sistemu i primala kosovsku platu sve do 2015. godine kada ju je sa spiska “skinula”, uz još dvadesetak zaposlenih, Srpska lista bez ikakvog obrazloženja

– Zato ja za sebe ne mogu da kažem da sam patriota, niti sam ikada rekla, za razliku od njih. Ni na jedan miting nisam otišla, niti bi otišla. Primala sam kosovsku platu, radila u kosovskoj opštini i primala duplu platu. Uostalom protiv sam konflikta. Ako ne može da se nađe nekakav kompromis između Albanaca i Srba, ja ne znam kako su oni (Srpska lista) napravili kompromis, oni su svi uzeli vozila sa RKS tablicama. I sad pričaju narodu kako treba da ide na barikade da se bune zbog naroda, a njih boli uvo. Ja nemam kola, jel treba da zalepim “RKS” na štiklu. Idiotizam čime se bave, pojašnjava.

Govoreći o sutrašnjem skupu u Mitrovici, najavljenom kao skup svih žena i majki sa Kosova i Metohije, kaže da su oni sami dali otkaze.

– Kurti poziva Srbe da se vrate u institucije. Šta je sa ljudima koji ne primaju evre i duple plate i koji nigde ne rade? Šta je sa njima? Što se oko toga ne pitaju? Nego su sad izgubili dobre pare koje Kurti daje, bankomati se usijaju kad ležu pare, a pričaju o patriotizmu. Ušlo je devet poslanika i položilo zakletvu. Ovo samo može da dovede do velike frke, a nema potrebe, ako je SL sigurna u svoje kvalitete i rad zašto teraju ljude na mitinge i barikade? Zašto ucenjivati nekog, ako si siguran da svoj posao radiš kako treba. Nisu sigurni. Prvo moj gradonačelnik Teodosijević koji ne zna koliko azbuka ima slova, a kaže da ima fakultet, navodi ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari