Viola fon Kramon uputila "snažnu poruku regionu" 1Printsrkin Stream EP

Evroposlanica i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je danas da se i od Srbije i od Kosova traže „promene na domaćem planu, pre nego što vidimo sledeće korake ka integraciji u EU“, a da su izbori održani prethodnog vikenda u četiri opštine na severu Kosova „korak unazad“.

Kako je navela, izveštaj i o Srbiji i o Kosovu šalju snažnu poruku regionu.

„Za početak, govori o posvećenosti Evropskog parlamenta proširenju, ali kroz praćenje procesa, što za obe države znači da mi tražimo promene na domaćem planu, pre nego što vidimo sledeće korake ka integraciji u EU. Moja očekivanja su bila veća, zaista sam se nadala da će usled dogovora ovde u Briselu, a potom i u Ohridu, doći do ključnog momenta u smislu primene Briselskog sporazuma“, rekla je Fon Kramon.

Kako je preneo N1, ona je ocenila da su izbori prethodnog vikenda bili korak unazad i udaljavanje od dogovora.

„Žao mi je zbog toga, nadala sam se da će doći do učešća Srpske liste i da će to biti pozitivan impuls daljem dijalogu. Mislim da je to propuštena prilika, propuštena šansa. Videli smo i da je bilo zastrašivanja iz Beograda, kao i sa severa Kosova“, istakla je Viola fon Kramon.

Komentarišući tvitove koje joj je uputila premijerka Srbije Ana Brnabić, ona je navela da ako se premijerka obraća na takav, „necivilizovan način“ – da to ne stvara utisak da je ona neko u čijem je interesu saradnja sa predstavnicima Evropskog parlamenta i da je to možda znak da Srbija nije zainsteresovana za evropsku perspektivu.

Ana Brnabić poručila je izvestiteljki Evropskog parlamenta za Kosovo Violi fon Kramon da „treba da je bude sramota“, nakon što je Fon Kramon saopštila da je bojkot izbora na severu Kosova bio suprotan demokratskim standardima.

„Komunikacija Ane Brnabić na Tviteru govori sama za sebe, ne moram to da komentarišem“, rekla je Fon Kramon.

„Ako se premijerka obraća takvom retorikom, takvim napadima, na necivilizovan način nastupa prema članovima Evropskog parlamenta – to mnogo govori, ali ne stvara utisak da je neko čiji je interes saradnja sa nama u EP. Ja ne mogu da shvatim kakva se velika strategija krije iza toga – ima li volje u Srbiji da se nastavi integracije, da se vidi evropska perspektiva ili je namera da se sukobljavaju i budu arogantni“, rekla je Fon Kramon.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari