Vjosa Osmani: Što se pre Srbija urazumi i shvati da su nezavisnost i suverenitet Kosova nepovratna realnost, to bolje za njih 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Uzajamno priznanje je u središtu dijaloga Kosova i Srbije i što pre se Srbija urazumi i shvati da su nezavisnost i suverenitet Kosova nepovratna realnost, to bolje za njih i za naše bilateralne odnose, kao i za mir i stabilnost celog regiona, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani za CNN.

Nadam se da će se Srbija suočiti sa prošlošću i odvojiti od Miloševićevog nasleđa i shvatiti da možemo zajedno kao region da idemo ka Evropskoj uniji čim dođe do međusobnog priznanja, kazala je Osmani, prenosi Kljan Kosova.

Ona je istakla da je Kosovo kao jedini put izabralo evroatlantske integracije i da ne veruje u ideju kojom Srbija pokušava da ide napred, putem i Moskve i EU u isto vreme.

Osmani je rekla da Evropska unija sada redefiniše proces prijave za članstvo i da je odlukom o Ukrajini i Moldaviji dala prioritet geostrateškom procesu donošenja odluka.

Važan je proces zasnovan na zaslugama, važni su kriterijumi, ali nikada ne smemo zaboraviti da sve moraju da vode osnovne vrednosti Evropske unije. Mi smo to dokazali pre mnogo godina, a Ukrajina sada dokazuje da smo u stanju da stavimo živote na prvu liniju fronta kako bismo odbranili vrednosti EU, kazala je Osmani, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari