Vlada Kosova: Odluka o viznoj liberalizaciji ključni momenat u približavanju evropskoj porodici 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Vlada Kosova ocenila je da je današnja odluka Evropskog parlamenta (EP) o ukidanju viza „ključni momenat u približavanju Kosova evropskoj porodici“.

U saopštenju Vlade se navodi da je Kosovo „na vreme ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza“, ali da do sada nije postojao konsenzus među zemljama članicama za unapređenje tog procesa.

„Zahvaljujući radu Vlade, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i upravljanja migracijama, proces je deblokiran i institucije EU i zemlje članice su se uverile da Kosovo zaslužuje kraj procesa liberalizacije viza i da je zemlja učinila značajan napredak i dostignuća u relevantnim oblastima“, piše u saopštenju.

Evropski parlament odobrio je ranije danas na plenarnoj sednici u Strazburu liberalizaciju viznog režima sa Kosovom najkasnije od 1. januara 2024.

Nova pravila će vlasnicima kosovskih pasoša omogućiti da ulaze u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana, čime će ceo region Zapadnog Balkana biti pod istim viznim režimom u odnosu na EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari