Vlada Kosova: Premijer i predsednica EBRD potpisali memorandum vredan 400 miliona evra 1Zgrada Vlade Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso (Odile Renaud-Basso) potpisali su danas memorandum o razumevanju vredan 400 miliona evra za podršku realizaciji raznih projekata za razvoj, saopštila je vlada Kosova.

U saopštenju piše da se taj dokument odnosi na prioritetne sektore, kao što su infrastruktura, životna sredina, privatni sektor i regionalne integracije.

„Sporazum dokazuje partnerstvo Kosova i EBRD jer projektovana vrednost od 400 miliona evra premašuje ukupnu vrednost grantova i suverenih zajmova u poslednjih 11 godina, od kada je Kosovo postala članica ove institucije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je naglasio da je vlada Kosova posvećena „zatvaranju infrastrukturnog jaza u zemlji“ i promovisanju ekonomskog razvoja.

„Memorandum…pokazuje našu posvećenost povećanju investicija u različitim sektorima, uključujući transport, životnu sredinu i energetiku što će dovesti do brzog rasta privrede i poboljšanja kvaliteta života naših građana“, dodaje se u saopštenju.

Predsednica EBRD je izjavila da ta institucija namerava da podrži potrebe Kosova u oba sektora, „javnom i privatnom“, i to, kako je dodala, „na svakom koraku“.

„Imamo ambiciozne ciljeve u mnogim oblastima koji se mogu ostvariti kroz snažno i uspešno partnerstvo sa vladom…sporazum naglašava našu nameru da postignemo ključne strateške ciljeve na Kosovu“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari