Vlada Kosova traži 12 miliona evra za struju od severa KiM 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Kosova odlučila je da od četiri opštine na severu Kosova traži 12 miliona evra za plaćanje dela duga KOSTT-a kao rezultat preusmeravanja energije u evropsku prenosnu mrežu ENTSO-E, piše Koha.

Kako je rekao kosovski ministar finansija Hekuran Murati, koji je izneo predlog, zahtev za finansijsku podršku od KOSTT-a podnet je sa obrazloženjem da se time ugrožava likvidnost kompanije.

„Zahtev za finansijsku podršku dobili smo pre dva dana jer kompanija ima problem sa likvidnošću i prete joj kazne kao posledica energetskih devijacija u evropskoj prenosnoj mreži, odstupanja koja dolaze zbog četiri opštine na severu. Mi smo kao Vlada rekli da energiju moraju da plaćaju oni koji je troše i bez obzira na odstupanja ona će se smatrati dugom. S obzirom da su ovo potrošili građani koji žive u te četiri opštine, više je nego ispravno da teret plaćanja ovog duga padne na njih. Kako bismo izmirili deo dugova, tražili smo od ove četiri opštine da svoj budžet iskazuju kao štednju, uključujući i fond za razvoj koji je već dodeljen ovim opštinama. Ova sredstva biće iskorišćena za otplatu dela duga prema KOSTT-u“, rekao je Murati.

Prema njegovim rečima, za tu diverziju Severna Mitrovica treba da izdvoji 6,5 miliona evra, Zvečan 1,1 milion evra, Zubin Potok 1,6 i Leposavići 2,6.

Ministar Nenad Rašić bio je uzdržan prilikom glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari