Vlada Kosova smanjuje prisustvo policije na severu, doneta odluka i o lokalnim izborima 1Kosovski specijalni tokom blokade u oktobru 2021; EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vlada Kosova saopštila je da su, nakon sastanka zamenika premijera Besnika Bisljimija i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, spremni da doprinesu deeskalaciji situacije na severu, što uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada u četiri opštine na severu.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, cilj sastanka Bisljimija sa Lajčakom u Bratislavi bio je na stvaranju preduslova za jačanje fokusa na punu i bezuslovnu primenu Osnovnog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa od 18. marta.

U tom kontekstu, kako navode, dogovorili su se oko trenutnog smanjenja prisustva policije.

„Vlada Kosova javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepreduzimanjem radnji koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije na severu. To podrazumeva trenutno smanjenje prisustva policije za 25 odsto, u i oko opštinskih zgrada“, stoji u saopštenju vlade.

Takođe, navodi se da će Kosovska policija, sa Euleksom i Kforom, proceniti bezbednosnu situaciju po potrebi i posebno će da razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada.

Uz to, Vlada Kosova podržava održavanje prevremenih izbora u četiri opštine na severu i to nakon letnje sezone.

„Kosovo izražava svoju posvećenost da obezbedi neophodnu pravnu osnovu da omogući organizovanje tih izbora. EU će pozvati dva glavna pregovarača u Brisel u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će početi primena svih članova sporazuma. Navedene radnje biće završene u roku od dve nedelje“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari