Vladajuća većina izglasala povećanje akciza za osam odsto 1Foto: Print screen RTS 2

Glasovima skupštinske većine usvojene su i izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta i to za osam odsto. Ova odluka stupa na snagu 1. oktobra.

Povećanjem akciza, očekuje se povećanje prihoda, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja ove godine.. Uvodi se i sistem e-akciza, a u okviru njega uvode se kontrolne akcizne markice sa QR kodom.

Očekuje se da će ovaj sistem omogućiti praćenje akciznih proizvoda, cigareta i duvanskih prerađevina koje se pri upotrebi greju, ali ne sagorevaju, čija potrošnja je u konstantnom porastu, od proizvođača odnosno uvoznika do krajnjeg korisnika kako bi se sprečila nelegalna trgovina ovim proizvodima.

Uprava carina vodiće registar uvoznika alkoholnih pića i kafe, kako bi se što adekvatnije pratili akcizni proizvodi u svim fazama prometa.
Inače, rasprave o povećanju akciza u parlamentu nije ni bilo, zbog opozicione blokade sednice, a od usvajanja dnevnog reda i glasanja nije protekao niti jedan dan.

Dok je trajalo glasanje vladala je zaglušujuća buka. Opozicija je duvala u pištaljke i vuvuzele, a predsednik parlamenta Vladimir Orlić prozivao je opoziciju i prebrojavao ko je koliko puta jeo u skupštinskom restoranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari