"Narodu Slovačke ne bi poželeli takve izborne uslove": Sagovornici Danasa o izjavi Vladimira Bilčika da su izbori u Srbiji prošli glatko 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Za razliku od ostalih predstavnika Evropske unije, izaslanik Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da su izbori u Srbiji “prošli glatko i bez većih neregularnosti”.

Bilčik je rekao da posmatrači delegacije EP nisu primetili sistematske nepravilnosti na dan izbora.

– Posmatračka delegacija Evropskog parlamenta primetila je nepravilnosti tokom izbornog dana, međutim to nisu bile veće neregularnosti – izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Ono što smo primetili, dodao je, jeste da su izbori dobro sprovedeni, dobro vođeni.

– Ima nekih nepravilnosti kada su u pitanju prijave koje smo dobijali iz mesta koja smo posetili o dovođenju dodatnih birača, ali nije reč o velikom broju birača. Takođe, o potencijalnoj kupovini glasova, posebno na biračkim mestima i oko njih. Ali opet, to nisu bili veliki incidenti, već oni koje smo posmatrali u manjem obimu – rekao je Bilčik.

Dakle, u celini, napomenuo je, mislim da su izbori protekli glatko.

– Vladimir Bilčik je svojim prethodnim izjava u ogromnoj meri izgubio lični kredibilitet, ali ovom izjavom on nesavesno rasparčava kredibilitet Evropske unije – kaže za Danas Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana.

Bilčik, prema rečima našeg sagovornika, suštinski podriva temeljne vrednosti na kojima je Evropa sazdana i time nanosi ogromnu štetu.

– Da sam zlonameran, poželeo bih mu iste takve izbore u Slovačkoj, ali znam da narod Slovačke to ne zaslužuje – zaključuje Pavle Grbović.

Nejasno zašto Bilčik nepreavilnosti zove – manjim nepravilnostima

Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa, smatra da će Vladimir Bilčik morati da pojasni svoje izjave o izbornom procesu u Srbiji.

– Ako se pažljivo čita izjava Bilčika on nekoliko puta ponavlja da su se izbori „nesmetano odvijali“ i ovim verovatno hoće da kaže da nije bilo dojava o bombama i sličnih incidenata zbog čega bi izbori bili prekinuti. Međutim, deo izjave koji se odnosi na nepravilnosti nije ono što odgovara stvarnosti budući da su sve organizacije koje prate izbore u toku dana javljale o različitim nepravilnostima na brojnim mestima – kaže sagovornik Danasa.

Trenutno je sasvim nejasno zašto je poslanik Bilčik ovo okarakterisao kao manje nepravilnosti, dodaje Miletić, “kada su gotovo sve misije izrazile da izborni postupak nije bio u skladu sa standardima”.

"Narodu Slovačke ne bi poželeli takve izborne uslove": Sagovornici Danasa o izjavi Vladimira Bilčika da su izbori u Srbiji prošli glatko 2
Foto: Beta/Branislav Božić

– Naročito je čudna njegova izjava ako imamo u vidu izjave drugih poslanika Evropskog parlamenta, ali i nemačkog ministarstva spoljnih poslova koji su prilično jasni u vezi svih neregularnosti, koje su bile poznate javnosti i tokom izbornog dana. Ja očekujem da će Bilčik vrlo brzo pojasniti svoj stav budući da su mnogi kompletni izveštaji postali dostupni javnosti u međuvremenu – zaključuje Miletić.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da su za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u Evropskoj uniji neprihvatljivi zloupotreba javnih resursa, zastrašivanje birača i kupovina glasova, koje su međunarodni posmatrači uočili u Srbiji.

– Srbija je glasala, ali je Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava prijavila zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU – navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke na platformi Iks.

Takođe, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izrazili su očekivanje da će nadležni državni organi Srbije na transparentan način reagovati na kredibilne prijave o nepravilnostima na izborima, što uključuje i navode o nepravilnostima na izborima u Beogradu.

Za razliku od poslanika EP, Vladimira Bilčika, Viola fon Kramon, koja je bila deo međunarodne posmatračke misije na izborima, rekla je da su poslanici Evropskog parlamenta spremni da budu posrednici između vladajuće stranke i opozicije u Beogradu, kako bi se osigurao miran i demokratski dijalog i smanjile tenzije.

Kramon je objavila zajedničko saopštenje o preliminarinim nalazima međunarodne posmatračke misije, konstatujući da su izbori u Srbiji održani u nejednakim uslovima, uz česte neregularnosti tokom i pre izbornog dana, među kojima su zloupotreba javnih resursa, kupovina glasova i narušavanje tajnosti glasanja.

– Svedočili smo slučajevima organizovanog dovođenja glasača iz Republike Srpske i zastrašivanju glasača. Apsolutno očekujemo viši nivo demokratskih standarda od države koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i pregovara o članstvu – naglasila je Kramon.

I Stefan Šenah, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je nagledala izbore u Srbiji, rekao je da je istina u našoj zemlji pomalo šokantna, da izbori nisu bili fer, da se manipulisalo s glasovima i da je sve to problem za zemlju koja želi da ide demokratskim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari