Vladimir Bilčik: O izborima u Srbiji nakon izveštaja ODIHR 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Dozvolite mi da pojasnim da nijedna poslanička grupa u Evropskom parlamentu ne može ništa da blokira. Evropski parlament donosi kolektivne odluke, na osnovu većine poslaničkih grupa, poručuje u izjavi za Demostat Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju i predstavnik grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu.

Bilčik dodaje: “Mi moramo da diskutujemo o onome što se desilo u Srbiji tokom izbora”.

-Istovremeno, ova mora diskusija mora da bude zasnovana na činjenicama što je više moguće, i smatram da je izveštaj OEBS/ODIHR, koji će biti objavljen narednih sedmica, dobra osnova za takvu debate, kaže Vladimir Bilčik.

S druge strane, Klemen Grošelj, poslanik grupe “Obnovimo Evropu” u Evropskom parlamentu, objavio je danas na društvenoj mreži X reagujući na saznanja Demostata da neće biti održana rasprava o Srbiji sledeće sedmice u EP: “Nije potreban komentar. Sam čin mnogo govori o današnjim političkim vrednostima i principima EPP (Evropske narodne partije) i njihovoj viziji razvoja EU i budućnosti Zapadnog Balkana”.

Podsetimo, Demostat je u četvrtak prvi objavio vest da EP neće sledeće sedmice raspravljati o aktuelnoj političkoj krizi u Srbiji, nastaloj nakon izbora 17. decembra.

“Verovatno neće biti nikakve rasprave o izborima u Srbiji sve dok u februaru ne bude objavljen finalni izveštaj međunarodne posmatračke misije, u kojoj su bili i predstavnici Evropskog parlamenta. Nije bilo dovoljno podrške poslaničkih grupa da se takva tema nađe na agendi plenarne sednice, naročito se tome protivila EPP”, kazao je nezvanično izvor Demostata iz Evropskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari