"Vladimir Đukanović biće odgovoran za svaku razbijenu glavu": Sagovornici Danasa o pozivu Novosađanima da izađu na kontraprotest 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poziv na kontraprotest, koji je Vladimir Đukanović, član Predsedništva Srpske napredne stranke, uputio Novosađanima opasan je čin, koji može da ima dalekosežne posledice, slažu se sagovornici Danasa.

To je, kako navode, duvanje u leđa batinašima i Đukanović će biti odgovoran za sve što se bude desilo na tom kontramitingu, za svako nasilje i svaku razbijenu glavu.

Naime, visoki funkcioner SNS Vladimir Đukanović pozvao je građane Novog Sada da izađu u što većem broju i pobune se protiv demonstranata koji organizuju protest u četvrtak.

„Pobunite se protiv mafije koja je htela nasilno da upadne u Skupštinu Vojvodine. Stop teroru mafije koja smatra da može kako joj dune da blokira ulice, da upada u institucije, da napada policiju. Vreme je da se toj bandi stane na put“, napisao je Đukanović na Tviteru.

Biljana Stojković, kopredsednica političke organizacije “Zajedno“, ocenjuje da pravnu državu nemamo, ali imamo paravojske i partijske batinaše.

“Đukanović se postavlja kao general tih ilegalnih struktura i poziv na kontramiting je duvanje u jedra batinaškim odredima. Povećavanje tenzija je u interesu ove vlasti, jer skretanje sa tema koje su kost u grlu ovoj vlasti – inflacija, energetika, pustošenje javnih dobara i korupcika – jeste najvažnija politika Vučića u ovom trenutku. Đukanović, ako se ostvari njegov poziv za kontramiting, biće odgovoran za razbijene glave, ili nešto gore”, ističe Stojković.

Janko Veselinović iz Pokreta za preokret smatra da je očito da je Vladimir Đukanović dobio još jedan stranački zadatak, kao onaj da brani Predraga Koluviju.

“To sigurno nije individualni čin već stranačko-mafijaški zadatak da se odbrani „Novi Sad na vodi“, koji je „upakovan“ u novi GUP i trebao bi da donese ogroman profit kompanijama bliskim SNS-u, a na štetu Novosađana. Đukanovićev poziv i slanje batinaša na građane moglo bi da ima kobne posledice. Još je opasnije što taj poziv šalje predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i samoupravu i advokat po struci”, napominje Veselinović za Danas, zahtevajući da se hitno opozove poziv na kontraprotest, a od policije da zabrani taj kontraprotest.

Veselinović smatra da opravdani protest koji se organizuje povodom nasilja od strane privatnog obezbeđenja i Žandarmerije kada su građani tučeni, jer su na dan održavanja sednice Skupštine grada protestovali protiv štetnog GUP-a, ne sme da bude povod za novo nasilje pristalica Miloša Vučevića.

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, ocenjuje da jedini jezik koji SNS poznaje je jezik uvreda, pretnji i nasilja.

On podseća da su Novosađani podneli preko 12 hiljada primedbi na generalni urbanistički plan, a jedini odgovor koji su dobili od ove vlasti bile su “pesnice, kragna ili pendrek”.

“Najava kontramitinga i nasilja na ulicama je potpuno prirodna stvar za ljude poput Vladimira Đukanovića, ali su katastrofa za naše društvo. Siguran sam da će ova osoba morati da snosi odgovornost za nasilje koje organizuje i koje je organizovao u prošlosti. Naprednjačkim batinašima ne sme biti oprošteno, a mi kao društvo moramo pokazati da je ono neprihvatljivo”, zaključuje Lazović.

Da podsetimo, nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je građane na protest u Novom Sadu u četvrtak, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka. One zahtevaju zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.

Protest nazvan „Buna protiv mafije“ trebalo bi da bude održan ispred sedišta Policijske uprave Novi Sad u četvrtak u 19 sati.

Danas je pokušao da sazna i zbog čega Vladimir Đukanović poziva Novosađane na kontraprotest. Pitali smo ga i da li zna kako su se u prošlosti završavali kontramitinzi u Srbiji i koliko je opasno deliti ljude. Naravno, Đukanović je ostao veran odluci SNS, da za nezavisne medije ne daje izjave, pa tako ni Danas nije dobio odgovore na postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari