Vladimir Orlić izvršio parlamentarni državni udar: Opozicija o na brzinu završenoj raspravi o rebalansu budžeta i stanju u državnoj kasi 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Za svega nekoliko sati vladajuća većina u Skupštini Srbije završila je raspravu o najvažnijem zakonu – rebalansu budžeta, koja bi inače u normalnim okolnostima trajala danima.

Tako javnost nije uspela da sazna, ni od premijerke Ane Brnabić, ali ni od ministra finansija Siniše Malog ko su dobitnici, a ko gubitnici rebalansa budžeta, čiji ukupno planirani prihod iznosi 1.904 milijarde dinara, što je za 60,6 milijardi više nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom.

Stoga ne čude tvrdnje i leve i desne opozicije da je u toku parlamentarni državni udar u režiji vladajuće većine.

Umesto da odloži raspravu o rebalansu budžeta, ili bar da da pauzu zbog opozicione blokade, predsednik parlamenta Vladimir Orlić omogućio je da se bez reči završi rasprava koja nije ni počela i u koju se nije uključio čak ni jedan poslanik vladajuće većine. A sve da bi premijerka koja je uspela da nadglasa buku u skupštinskoj sali i koja nije rekla gotovo ništa o samom rebalansu mogla da konstatuje „da opozicija nije uspela i neće uspeti da blokira rad skupštine“.

„Uspeli smo da izguramo rebalans za penzionere, majke sa decom, poljoprivednike? Jesmo, idemo dalje“, rekla je Brnabićeva, bez obzira što poreski obveznici nisu uspeli da čuju ni koji su razlozi rebalansa budžeta, ni gde ide njihov novac, ni kakvo je stanje u državnoj kasi.

Cilj većine bio je, a to je potvrdio i Orlić da se završi rasprava koja nije ni počela o tako sakriju i oni detalji tog zakona, koji se ne bi svideli mnogima.

„U toku je parlamentarni državni udar koji je vladajući režim napravio u Narodnoj skupštini ukidajući raspravu o pljački naroda i države kroz rebalans budžeta. Onemogućili su raspravu i u načelu i u pojedinostima, odnosno po amandmanima koje nadležni skupštinski odbori nisu ni razmatrali“, kaže za Danas Boško Obradović , lider Pokreta Dveri.

Prema njegovim rečima politička i socijalno-ekonomska kriza u kojoj se nalazimo može se mirno i demokratski rešiti samo vanrednim izborima. Zato je, kako kaže, pozvao i vlast i opoziciju na hitne konsultacije kad i koji izbori dolaze na red. Čini se uzalud, jer se niko nije odazvao.

I Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka nespostojeću raspravu o rebalsnu budžeta opisuje jednom rečju- sramotno.

“ Obrazloženje koje se više puta izrekao Orlić tokom sednice da mi stopiramo povećanje penzija je laž. Oni su pokrali penzionere i sad im na kašičicu daju u proseku 1000 dinara. Oni su ti koji su danas izvršili nasilje nad opozicionim poslanicima. Najvažniji zakon su pretrčali u želji da se pokažu kao dobrotvori. Sramotno i opšte bezakonje „, navodi sagovornica Danasa.

I Stefan Jovanović, šef podlaničke grupe Narodne stranke ocenjuje da je predsednik parlamenta Vladimir Orlić uveo parlamentarnu diktaturu.

“ Bez rasprave, suprotno svim pravilima završio je raspravu o rebalansu budžeta, kojim se dodatno narod zadužuje i pljačka. Mislim da je jako dobro da su predstavnici Dveri, Nade i Zavetnika bili solidarni u blokadi rada parlamenta. Pokazalo se da je neophodno celokupne jedinstvo opozicije kako bi se pobedio ovaj režim. Danas se to videlo da je moguće“, napominje Jovanović.

I Predrag Marsenić, poslanik Novog DSS kaže da je sve što se dešavalo na sednici parlamenta bilo neozbiljno, od pristupa vlasti raspravi o rebalansu budžeta, do kršenja poslovnika.

“ I na kraju premijerka kaže da su pobedili. Koga? Verovatno građane, jer od njihovih pobeda Srbija je sve manja, građani žive sve gore i gore, a atmosfera u društvu je katastrofalna. Vreme je da se to promeni i da glavni generator podela u društvu, Aleksandar Vučić, ode sa vlasti. Ovakva sednica pokazala je da su Srbiji potrebni izbori, na svim nivoima i to što pre“, poručuje Marsenić.

I poslanik Zavetnika Dragan Nikolić ocenjuje da predsednik Skupštine Vladimir Orlić nije omogućio normalno funkcionisanje i rad parlamenta, niti je dao mogućnost poslanicima da govore. Napominje da su se poslanici Zavetnika ozbiljno, temeljno i studiozno pripremili, da iznesu ozbiljne primedbe na rebalans budžeta.

„Na stranu to što je predlog rebalansa budžeta zbrzan, dostavljen u nedelju na ogromnom broju stranica mi smo bili spremni da u raspravi u načelu iznesemo naš stav, a velikim brojem amandmana pokušamo da poboljšamo predlog rebalansa budžeta isključivo u interesu građana Srbije. Međutim, prozapadna opozicija, koja nije podržala zahtev Srpske stranke Zavetnici postavljen još u februaru ove godine za održavanje vanrednih izbora na svim nivoima setila se da to danas traži. Najavili su da će sprečiti rad parlamenta, a samo su uspeli da spreče nas da diskutujemo, a omogućili predstavnicima vlasti da na brzinu,u opštoj ciki, vriski i dobacivanju smandrlja jedan od najvažnijih zakona za Srbiju. Svi, ali bukvalno svi građani Srbije su uskraćeni za informaciju šta je predviđeno rebalansom budžeta, kome će novac biti preraspoređen, kakvo je stanje u državnoj kasi. Sve je ostalo u dubokoj senci pištaljki, nadvikivanja, uvreda sa obe strane, nipodaštavanja i u celini neodgovornog ponašanja“, navodi Nikolić.

Pojašnjava da su poslanici Zavetnika ostali po strani, ozbiljno shvatajući svoj poslanički mandat. On izražava i nadu da će građani na izborima odlučiti ko radi u njihovom interesu.

Bilo kako bilo, tek ti isti građani na sednici parlamenta nisu mogli da čuju obrazloženje ni premijerke, ali ni ministra finansija za koje kapitalne investicije se izdvaja 23 milijarde dinara rebalansom budžeta, kao ni da li su 12,3 milijardi dinara baš neophodna sredstva za nacionalni stadion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari