Vladislav Jovanović: Vučić ne bi smeo da potpiše francusko-nemački plan 1Foto: EPA-EFE/Đorđe Savić

Bivši diplomata Vladislav Jovanović izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi smeo da potpiše francusko-nemački plan za rešavanje kosovskog pitanja.

Jovanović je agenciji Beta kazao da francusko-nemački plan, koji je Vučić u ponedeljak prihvatio tokom razgovora u Briselu, nije dobar predlog jer predviđa međusobno priznanje i prijem Kosova u svim međunarodnim organizacijama i Ujedinjenim nacijama.

„Prijem Kosova u Ujedinjenim nacijama bi bio indirektno priznanje nezavisnosti Kosova s naše strane“, ocenio je Jovanović.

Kazao je da prihvatanje francusko-nemačkog plana predstavlja „izlazak iz gužve“.

„Mislim da je bila dilema da li izostati kada mnogo jači i veći međunarodni činioci nude razgovore za konačno rešenje, pa da oni sami odlučuju o ključnim pitanjima naše države, ili prići stolu i učestvovati u razgovorima s očekivanjem da će doći do alternativnih rešenja“, rekao je bivši diplomata.

Jovanović je rekao da je posebno „licemerna“ druga tačka sporazuma gde se Zapad poziva na principe Povelje UN-a o poštovanju suverenosti i teritorijalnog integriteta.

„Pozivaju se na Povelju UN-a, a to su prekršili vojnom silom i prema Srbiji i prema drugima. Politička je drskost da se Zapad kiti tim principom, a iza sebe nema nijedan dokaz da to poštuje kada su u pitanju druge zemlje“, naglasio je Jovanović.

Po njegovim rečima, u francusko-nemačkom planu ima „međuprostora“ da se neke „oštrice“ ublaže.

„Zapadne sile pokušavaju da se oslobode hipoteke Kosova, ali s obzirom na sadašnja i moguća buduća dešavanja u svetu, ovi razgovori o Kosovu bi mogli da se iskoriste za neko alternativno i mekše rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane“, ocenio je Jovanović.

Na pitanje da li je prihvatanjem francusko-nemačkog sporazuma predsednik Vučić pogazio „crvene linije“, Jovanović je kazao da „ima elemenata za zapitanost“.

„Vučić je naglasio da su ‘crvene linije’ Srbije međusobno priznanje i prijem Kosova u UN. Ne vidim nijednog srpskog političara koji bi pristao na te dve stvari. Zbog toga pregovori neće moći da napreduju ka konačnom cilju“, kazao je Jovanović.

Zapad sada pokušava, dodao je, da proda Zajednicu srpskih opština kao kompenzaciju za priznanje nezavisnosti Kosova.

„Ne verujem da će to moći da prođe“, zaključio je Vladislav Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari