Vlast zloupotrebila zabrinutost roditelja: Sagovornici Danasa o raspuštanju Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica o masovnim ubistvima 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Srpska napredna stranka iskoristila je opravdanu zabrinutost roditelja i zloupotrebila je kroz medije, kako bi sprečili rad skupštinskog Anketnog odbora, jer bi se na njemu jasno pokazalo da je sistem zakazao i da se u Srbiji u proteklih deset godina sistemski promoviše nasilje, verbalna i fizička agresija – ocenjuju sagovornici Danasa, koji govore o raspuštanju parlamentarnog Anketnog odbora, koji je trebao da se bavi utvrđivanjem činjenica i okolnosti u vezi dva masovna ubistva koja su nedavno potresla Srbiju.

Poslanik Aleksandar Olenik, član Anketnog odbora, kaže za naš lista da, pošto je sada prošlo dovoljno vremena od, kako ocenjuje, pravnog nasilja kojim je SNS praktično ukinula rad Anketnog odbora, hladne glave može da se izvuče nekoliko zaključaka.

– U pitanju je vrsta pravnog nasilja koje je sprovela SNS sa svojim partnerima Dverima, POKS-om i drugim članovima anketnog odbora koji su se pridružili i prihvatili zloupotrebu. Drugo, to je sve bilo vidljivo tokom poslednjeg pokušaja da se održi sednica, kada su svi oni koji podržavaju rad Anketnog odbora došli, a sa druge strane nikoga nije bilo. Iz tog primera je najvidljivije ko je opozicija a ko pozicija u Srbiji. Treće i možda najvažnije, sada, sa ove distance najvidljivije, da je prevashodno SNS sa svojim propagandnim aparatom iskoristila jednu vrstu zabrinutosti roditelja, te da je tu zabrinutost zloupotrebila kroz medije i kroz nekakvo pismo parlamentu, koje mi još uvek nismo videli. Na taj način se prosto sakrila i gurnula pod tepih istinu – navodi Olenik.

Prema njegovim rečima, ono što je vlast gurnula pod tepih je od veoma važno, ne samo zbog njihove odgovornosti, jer su na ključna mesta postavili nestručne, nekompetentne, korumpirane i ljude sa lažnim diplomama, već je još važnije što se vidi da sistem ne funkcioniše.

– SNS je odabrala da sve to gurne pod tepih, samo da se pred najavljene izbore na proleće ne bi pričalo o njihovoj ličnoj, političkoj i moralnoj odgovornosti, te da su za to na najniži način zloupotebili opravdanu zabrinutost roditelja i njihov eventualni strah. Gore nepočinstvo nisam video od kada je obnovljen parlamentarizam u Srbiji, osim političkih ubistava – ističe Olenik.

Narodni poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma takođe smatra da je režim iskoristio strah i bojazan roditelja da bi anketni odbor mogao da ugrozi tužilačku istragu i buduće sudske procese, što je, prema njegovom viđenju, netačno, jer anketni odbor nema pravo da vrši istražne radnje.

Prema njegovim rečima, oni su to iskoristili kao izgovor za protivpravno zaustavljanje rada anketnog odbora, tako što su članovi i članice vladajuće većine odlučili da bojkotuju rad odbora.

– To su uradili jer vrlo dobro znaju da je sistem zakazao i da bi se pokazalo da se u Srbiji u proteklih deset godina sistemski promoviše nasilje i verbalna i fizička agresija. Ni bivši ni sadašnji ministar unutrašnjih poslova ne bi imali nijedan argument kojim bi mogli da negiraju ili opravdaju činjenicu da je Srbija u prvih pet zemalja u svetu po broju rasprostranjenosti neregistrovanog i nelegalnog oružja među građanima, kao i to da oni nisu ništa učinili da bi to promenili. Takođe, postalo bi jasno da se sistemski tolerisalo prethodno nasilničko ponašanje počiniocu masovnog ubistva u Mladenovcu, da nam saradnja sistema socijalne zaštite i tužilaštva ne funkcioniše, kao i da su naši centri za socijalni rad preopterećeni, pa često ne mogu adekvatno da se posvete svakom konkretnom slučaju i pojedincu. Dodatno, sa bojkotom rada anketnog odbora, vladajući režim pokazuje da ih nimalo ne interesuje strah svih roditelja u društvu koji su zagledani u početak škoske godine i pitaju se u kakve škole će poslati svoju decu. Anketni odbor je upravo trebalo da preporuči politike za poboljšanje rada škola, a posebno u pogledu zaštite mentalnog zdravlja đaka i prevencije nasilja u školama i našem društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari